De Gemeente Aa en Hunze was een cadeautje om voor te werken.
De Gemeente Aa en Hunze was een cadeautje om voor te werken. (Foto: Gemeente Aa en Hunze)

Marleen Tent verlaat Aa en Hunze

Algemeen

AA EN HUNZE - Gemeentesecretaris Marleen Tent heeft afscheid genomen van de Gemeente Aa en Hunze. Ze wordt met ingang van 1 november de nieuwe directeur van Welzijnsorganisatie Sedna in Emmen. Tent was in 2015 de opvolgster van Fred Snoep die toen met pensioen ging. ,,De afgelopen zes jaren zijn omgevlogen. Ik heb het hier ontzettend naar mijn zin gehad. In de afgelopen jaren hebben we goede resultaten behaald bij de ontwikkeling van de ambtelijke organisatie. Het is aan een nieuwe gemeentesecretaris om hier weer nieuwe stappen in te zetten.” Momenteel wordt er gezocht naar een geschikte opvolger voor Tent.

Marleen Tent kijkt met veel plezier terug op haar periode in Aa en Hunze. ,,Elke dag met 200 enthousiaste collega’s voor de inwoners van de gemeente aan het werk. Elke dag was anders en ik heb me geen dag verveeld. Het is een mooie gemeente met mooie gebieden en betrokken inwoners. Het is een cadeautje om voor te werken.” 

Kriebelen
Toch besloot ze om een andere uitdaging te zoeken. ,,Na 4 of 5 jaar begint het bij mij te kriebelen. Ik heb het prima naar mijn zin in Aa en Hunze en had nog wel door gekund, maar het is goed om weg te gaan. Ik ben een ontwikkelaar. Toen ik hier kwam was de organisatie aan een nieuwe structuur toe. Dat hebben we ingezet, maar we komen nu aan een volgende fase toe. Er moeten weer stappen gezet worden. Als je te lang op een plek zit komt de boodschap niet meer over. Daarom kan een nieuwe gemeentesecretaris beter de nieuwe fase vorm geven.”

‘Rustige plattelandsgemeente’
Tent werkte voordat ze bij Aa en Hunze kwam al 20 jaar voor de gemeentelijke overheid. ,,De vacature voor gemeentesecretaris in Aa en Hunze, sprak over een rustige plattelandsgemeente. Nou, dat bleek allesbehalve het geval; het was dynamisch, hectisch en druk”, zegt de scheidend gemeentesecretaris. ,,Ik heb in mijn periode vijf burgemeesters meegemaakt. De opvolging van Eric van Oosterhout liep niet van een leien dakje. Met de komst van Anno Wietze Hiemstra is er weer stabiliteit. Ik heb prettig met hem samen kunnen werken. Maar na zijn komst waren er veel roerige zaken, zoals de situaties op ’t Ruige Veld en Camping Anloo. Daarnaast ging intern de organisatieontwikkeling gewoon door. Het voelde alsof de winkel werd verbouwd terwijl deze gewoon open was. Het was hectisch en druk. En met corona werd alles weer anders. Toen zaten we ineens thuis te werken. Dat was een bijzondere tijd. Gelukkige stond de nieuwe organisatiestructuur er, maar we moesten ineens anders gaan werken. Naast het gewone werk was er een crisis. En die werd vanuit de keuken of woonkamer aangestuurd. Ik hoop dat de inwoners er weinig van hebben gemerkt.”

Andere organisatiestructuur
In haar periode bij de gemeente heeft Tent een andere organisatiestructuur neergezet. ,,De organisatie was erg hiërarchisch. We hebben dat proberen te kantelen. De medewerkers moeten meer zelfverantwoordelijkheid en initiatief nemen. Ook moet er meer van buiten naar binnen gekeken worden. De ambtenaren moeten weten wat er speelt onder de inwoners en in de dorpen. Ik ben er trots op dat we daar belangrijke, blijvende stappen in hebben gezet. De medewerkers zijn flexibeler geworden en tonen veel inzet. Het gewone werk, zoals de Boerhoorn en Nooitgedacht, ging gewoon door terwijl er intern ontwikkelingen waren.” Tent moest soms harde keuzes maken. ,,Dat is inherent aan het vak. Onder 200 medewerkers zijn altijd mensen die het niet eens zijn met de koerswijziging. We zijn daar zorgvuldig mee omgegaan, maar er zijn ook medewerkers die ervoor kozen om weg te gaan.”

Werkdruk
De werkdruk binnen de organisatie is hoog. Hetzelfde geldt voor het ziekteverzuim. ,,Het één heeft niet direct iets met het andere te maken, al zou je dat wel denken. Het ziekteverzuim kent vooral medische achtergronden, die niet werk gerelateerd zijn. Doordat mensen uitvallen wordt de werkdruk natuurlijk wel hoger. Hierdoor gaat niet alles goed. Natuurlijk zijn er fouten gemaakt. Ook in het contact met de inwoners. Maar het beeld klopt niet altijd. Natuurlijk wordt door de werkdruk weleens een inwoner niet teruggebeld. Maar het beeld van een niet goed functionerende gemeente klopt niet. Het is een combinatie van verklaringen. Soms kan niet direct het juiste antwoord worden gegeven en moeten we hiervoor de tijd nemen. Dit moeten we wel juist communiceren. Daar schort het nog weleens aan, maar daar zijn we bezig. Er is een plan van aanpak om dit te verbeteren. We doen wat we kunnen en in heel veel gevallen gaat het goed.”

Trots
De gemeentesecretaris is er trots op wat er in de afgelopen jaren is gerealiseerd. ,,Alles wat we doen gaat niet vanzelf. Maar als ik door Aa en Hunze rijdt en zie wat er allemaal gebeurt en wat er door ons gedaan wordt, geeft me dat een gevoel van trots. De tien teams hebben zich goed ontwikkeld. De sfeer en onderlinge samenwerking zijn goed. Er wordt meer initiatief genomen. Er zijn nieuwe en ervaren teamleiders en deze mix werkt prima. Er staat nu een mooie ploeg. Voor jonge mensen is bij ons veel ruimte voor ontwikkeling. Ik denk dat we veel te beiden hebben ten opzichte van andere gemeenten. Toch is het lastig om mensen te vinden. We hebben verschillende vacatures, maar de overheid heeft een slecht imago. Dat wordt mede gevormd door de situatie in Den Haag en dat straalt af op de gemeenten.”

Iets anders
Tent kan het weten hoe het is om als ambtenaar te werken, maar zoekt na 25 jaar overheid toch iets anders. ,,Ik ben er nog nooit uit geweest. Sedna heeft een subsidieverhouding met de Gemeente Emmen. Dus dan sta je aan de andere kant. Ik ben heel benieuwd hoe dat gaat. Mijn hart zit aan de sociale kant. Ik wil graag iets betekenen voor mensen en dan zit je bij een welzijnsorganisatie goed. Ik denk dat deze nieuwe functie mij wel past. En Sedna maakt onderdeel uit van de Tinten-groep. Dan blijf ik toch nog met Aa en Hunze verbonden en dat vind ik mooi.”

Ik ben er trots op dat we belangrijke, blijvende stappen hebben gezet.
,,De overheid heeft geen goed imago, maar de Gemeente Aa en Hunze heeft voor medewerkers veel te bieden