Samen werken in de natuur tijdens de Natuurwerkdag.
Samen werken in de natuur tijdens de Natuurwerkdag.

Natuurwerkdag dit jaar op 6 november

Algemeen

AA EN HUNZE – De landelijke Natuurwerkdag zal worden gehouden op zaterdag 6 november. Ook in Aa en Hunze kan men meedoen aan natuurklussen, zoals takkenrillen maken, bomen planten, heide opschonen, nestkastjes maken en veel andere activiteiten. De organisatie is in handen van Landschapsbeheer Drenthe. 

Het thema van dit jaar is: Biodiversiteit. De natuurklussen zijn er dan ook opgericht om de natuur te onderhouden en herstellen, wat bijdraagt aan een betere leefomgeving. ,,Dat is hard nodig, want het gaat niet goed met de biodiversiteit in onze provincie. Slechts een fractie van de oorspronkelijke plant- en diersoorten is nog in Drenthe te vinden. Ook is op dit moment een derde van de diersoorten in Nederland bedreigd, zoals de grutto, kievit, wulp en de helft van de bijensoorten. De hulp van vrijwilligers in de natuur is daarom hard nodig. Daarnaast is de Natuurwerkdag een mooie kans om zelf kennis te maken met groen vrijwilligerswerk of iemand hiermee te introduceren. Neem bijvoorbeeld je sportmaatje, buurvrouw, tante, neefje of nichtje mee. Naast dat je iets goeds doet voor de natuur, ontmoet je op de Natuurwerkdag ook veel leuke mensen”, aldus Thirza Mulder-Jager van Landschapsbeheer Drenthe.

Op vrijdag 5 november is er extra aandacht voor de natuurwerkers van de toekomst. Speciaal voor basisschoolleerlingen worden er deze dag klussen georganiseerd, zodat zij kunnen ervaren hoe het is om buiten bezig te zijn in, en voor, de natuur. De leerlingen gaan aan de slag met het thema biodiversiteit. Er is een speciaal lespakket ontwikkeld met informatiebladen en opdrachten. Op deze manier wil Landschapsbeheer Drenthe de jongere generatie inspireren zorg te dragen voor de natuur.

In Aa en Hunze zijn klussen uitgezet in het Horstveen bij Amen, door Natuurlijk Nooitgedacht, bij het Zandgat in Kostvlies, in het Schipborgerzand bij Schipborg en in het Strubben-Kniphorstbosch bij Anloo. Meer informatie is te vinden op www.natuurwerkdag.nl. Daar kan ook een klus aangemeld worden.

Vrijwilligers van de Natuurwerkdag in Drenthe krijgen dit jaar boompjes voor bijen, aangeboden vanuit het project Plan Boom Drenthe. De aanplant van deze boompjes is niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar draagt ook bij aan een gezond klimaat.