De gebroeders Pronk blonken uit in de verdediging van Unitas.
De gebroeders Pronk blonken uit in de verdediging van Unitas. (Eigen foto)

Goede week voor handballers Unitas

Algemeen

ROLDE - De heren handballers van eerstedivisionist HV de Lange Natuursteen Unitas uit Rolde hebben een goede week achter de rug. In een doordeweekse bekerwedstrijd werd eerst FHC uit Stiens verslagen (24 – 25) en vervolgens werden de heren van het Haagse Hellas aan de zegekar gebonden (18 – 26).

Beker
De bekerwedstrijd in Stiens was een echte bekerwedstrijd waarbij hoofdklasser FHC het Unitas erg lastig maakte en de spanning er tot de laatste seconde in zat. FHC nam in de eerste helft met goed handbalspel de leiding, terwijl Unitas nog met zichzelf en de bal aan het worstelen was. In de laatste aanval van de eerste helft trok Unitas de stand vlak voor rust gelijk 9-9.

In de tweede helft leek Unitas in eerste instantie een gaatje van drie doelpunten te slaan, maar de heren van coach Sido van der Ploeg knokten zich er naast en namen de leiding. Met 50 seconden op de klok werd de stand op 21-20 gebracht in het voordeel van FHC. Maar vier seconden voor het einde werd het 21-21 en kon er worden verlengd.

In de verlenging bleven de heren van Unitas rustig, werd er minder balverlies geleden en bleven ze zoeken naar de kansen tegen het stug verdedigend FHC en hun goed staande keeper. Uiteindelijk trokken de mannen uit Rolde aan het langste eind; 24-25.

Competitie
Voor de competitie reisden de heren van de Lange Natuursteen Unitas af naar de Laan van de Poot in Den Haag. Het opleidingsteam van Hellas was de tegenstander. Hoewel de Hellenen lager op de ranglijst staan, blijven ze voor de heren uit Rolde al jaren een lastige tegenstander.

De Roldenaren begonnen messcherp aan de wedstrijd. Dat resulteerde dan ook direct in een 0-4 voorsprong. Met een aantal goede reddingen wist Matthijs Rogier Meijer zich in het doel van Unitas te onderscheiden. In de rest van de eerste helft werd er om en om gescoord, zodat Unitas met een 9-11 voorsprong de kleedkamer kon op zoeken.

Unitas bouwde het verschil in de tweede helft verder uit door een massieve verdediging met als uitblinkers de gebroeders Pronk. De ‘Utrechtse vesting’ is een welkome aanvulling op de ‘Drentse Muur van Rolde’. Ook in balbezit raakte Unitas op dreef. Met goed uitgevoerde aanvallen en mooie doelpunten wist Unitas de coach van Hellas te dwingen tot een aantal time-outs. Met een eindstand van 18-26 op het scorebord een terechte overwinning die vertrouwen geeft voor de komende wedstrijden.

Scores: Bart Lensen 6, Maarten Pronk 5, Casper Pronk 4, Camiel Lansink 4, Sylvan Boer 3, Ruward Duinisveld 2, Rik Makkes 2. Stoppercentage: Matthijs Rogier Meijer 46 procent.