Afbeelding

Lagere waterschapsbelastingen voor veel inwoners en bedrijven in 2022

Algemeen

REGIO - Veel inwoners en bedrijven in het werkgebied van Waterschap Hunze en Aa’s betalen volgend jaar iets minder waterschapsbelasting dan het afgelopen jaar. Grondbezitters zoals agrariërs en natuurterreinbeheerders betalen volgend jaar in de regel iets meer. 

Dit blijkt uit het begrotingsvoorstel van het dagelijks bestuur. In de voorgestelde begroting stijgen de belastingopbrengsten van circa €88 miljoen naar €88,5 miljoen. Deze stijging is lager dan de inflatie van 2 procent waarmee in deze begroting rekening wordt gehouden. De te betalen waterschapsbelasting valt voor veel inwoners en bedrijven desondanks lager uit. Dit komt door een stijging van het aantal woningen en bedrijfspanden, een correctie op de forse stijging van WOZ-waardes in 2021 en lagere kosten voor de inning van belastingen. Met deze begroting wordt ook de uitvoering van het nieuwe Waterbeheerprogramma 2022-2027 gestart.

Investeringen
Het waterschap verwacht in 2022 zo’n €17 miljoen te investeren in verschillende projecten. Zo krijgt de rioolwaterzuivering in Gieten een fosfaatverwijderingsinstallatie en worden op de rioolwaterzuiveringen in Scheemda en Assen de warmtekrachtkoppelingen vervangen. Ook wordt verder gegaan met de versterking van boezemkades, onder meer bij de Tusschenklappenpolder. Verder wordt geïnvesteerd in de ICT, onder meer om voorbereid te zijn op de invoering van het Digitaal Stelsel Omgevingswet.

Tariefontwikkeling
Met het belastinggeld van inwoners en ondernemers werken waterschappen aan voldoende, schoon en veilig water. Het belastinggeld wordt geïnd op basis van verschillende belastingtarieven. Daarbij is er een onderscheid tussen watersysteemheffingen en de zuiveringsheffing. Met de watersysteemheffingen worden de kosten gefinancierd die het waterschap maakt voor veilige dijken en het beheer van het water in sloten, beken, meren en kanalen. De zuiveringsheffing heeft betrekking op de kosten die worden gemaakt om rioolwater van huishoudens en bedrijven te zuiveren. Het algemeen bestuur van een waterschap bepaalt de hoogte van de tarieven met het vaststellen van de begroting.

Het algemeen bestuur van Waterschap Hunze en Aa’s besluit op woensdag 17 november over de begroting 2022 en daarmee over de belastingtarieven voor volgend jaar.