De selectie van Unitas.
De selectie van Unitas. (Eigen foto)

Unitas verpulvert koploper Quintus

Algemeen

ROLDE - Voor de Lange Natuursteen Unitas stond afgelopen weekend de eerste van een reeks zware wedstrijden te wachten. De koploper van de eerste divisie, Quintus 2 uit Kwintsheul, kwam op bezoek in sporthal de Boerhoorn in Rolde. De Zuid-Hollandse formatie was tot dusver ongeslagen en had in het voorgaande weekend gewonnen van medekoploper Berdos-Vrone. De thuisploeg bleek niet onder de indruk en won met 27-18.

De Roldenaren moesten het tegen Quintus zonder de twee ervaren sterkhouders Camiel Lansink en Martijn de Rijk zien te rooien. Maar de heren van coach Henk Jan Ottens hadden hun strijdplan gereed en gingen goed voorbereid de Rolder arena in.

Brutaal
In de eerste helft schoot Unitas brutaal uit de startblokken en nam een 4-0 leiding. De Kwintheulse formatie moest even slikken tegen het hoge speltempo van Unitas, maar herpakte zich. Quintus knokte zich terug naar 7-7. Bij deze stand raakte Jari Boer, de middenopbouwer van Quintus, in een ongelukkige botsing, zodanig geblesseerd dat verder spelen voor hem niet meer mogelijk was. Kort daarop raakte ook Ques Canninga van Quintus geblesseerd. De aangeslagen gasten begonnen langzaam het oog op de wedstrijd te verliezen en raakten stilaan gefrustreerder. Unitas liet zich hierdoor niet van de wijs brengen. Bij de rust stond er dan ook een verdiende voorsprong van 14-10 op het scorebord.

Uitstekende dekking
In de tweede helft denderde de Unitas-trein nog harder over de tegenstander heen. Door de uitstekende dekking werd elke aanval van Quintus geneutraliseerd. Dertien minuten lang waren de gasten niet in staat om te scoren. Zelfs de zevenmeters waren niet aan hen besteed. Aan de andere kant bleef Unitas wel scoren. Met name rechterhoekspeler Sylvan Boer wist het net goed te vinden. Vertwijfeld trok Quintus aan de noodrem door het maken van vervelende overtredingen. Gevolg; de tweeminutenstraffen begonnen zich op te stappelen en leidden uiteindelijke tot een rode kaart.

Teugels vieren
Tien minuten voor het einde stond er zelfs een 22-11 stand op het scorebord en liet Unitas de teugels langzaam vieren. Quintus herpakte zich enigszins, zonder dat de overwinning van de Roldenaren ook maar een seconde in gevaar kwam. Eindstand 27-18.

Bovenin meedoen
Met deze overwinning nestelt Unitas zich in de top van de eerste divisie en staat het op twee punten van de nieuwe koploper Berdos/Vrone. Deze ploeg uit Noord-Holland komt zaterdag op bezoek in Rolde. Een topduel derhalve, waarbij Unitas met winst medekoploper kan worden. De wedstrijd begint om 20.30 uur.