De onderzoekwagen staat de komende weken bij de sporthal in Annen. (foto: Bevolkingsonderzoek Noord)
De onderzoekwagen staat de komende weken bij de sporthal in Annen. (foto: Bevolkingsonderzoek Noord)

Bevolkingsonderzoek naar borstkanker in Aa en Hunze

Algemeen

ANNEN - Vrouwen uit de gemeente Aa en Hunze in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar kunnen vanaf maandag 22 november weer meedoen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. 

De onderzoekswagen is tot eind december te vinden op het parkeerterrein nabij sporthal Burg. Lambershal aan de Kruisakkers in Annen. Hierna verhuist de onderzoekswagen naar Rolde, die daar tot medio januari 2022 zal staan op het parkeerterrein nabij ontmoetingscentrum Boerhoorn aan de Zuides in Rolde.

Een op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. De meesten zijn ouder dan 50 jaar en daarom krijgen alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten, een mammografie. Deze foto’s worden gemaakt door speciaal opgeleide screeningslaboranten. Twee screeningsradiologen beoordelen de röntgenfoto’s en zoeken naar verdachte afwijkingen. Deelname aan het onderzoek is gratis en vrijwillig.

Uitnodiging tijdelijk later
Voorlopig is het niet mogelijk om vrouwen elke twee jaar uit te nodigen voor het bevolkingsonderzoek borstkanker door een tekort aan personeel. Door het coronavirus is de vertraging nog groter geworden/ Daarom is besloten de periode tussen twee uitnodigingen tijdelijk te verlengen naar maximaal drie jaar. Het later uitnodigen zal enkele jaren duren. Als de coronamaatregelen voorbij zijn en voldoende nieuwe medewerkers zijn opgeleid, kunnen cliënten weer iedere twee jaar worden uitgenodigd.

Gelijk aanbod
Het bevolkingsonderzoek moet voor alle vrouwen in Nederland gelijk zijn. Dat is op dit moment niet het geval: in de ene regio moeten vrouwen (veel) langer wachten op het borstonderzoek dan in een andere regio. Om de verschillen te verkleinen, kan het zijn dat het onderzoek op een andere locatie plaatsvindt. Het kan ook zijn dat de cliënt langer moet reizen naar het onderzoekscentrum.

Covid-19
Sinds 25 september is 1,5 meter afstand houden niet meer verplicht, dus ook niet tijdens het borstkankeronderzoek. De medewerkers blijven beschermende middelen dragen tijdens het onderzoek. De cliënt mag ook een mondkapje dragen. Deze mag ze zelf meenemen of ze kan er één vragen bij binnenkomst van het onderzoekscentrum.