Afbeelding

Helft inwoners Aa en Hunze wil deelauto uitproberen

Algemeen

GIETEN - De gemeente Aa en Hunze heeft, in samenwerking met MobiTeam, de belangstelling voor deelvervoer in de gemeente onderzocht. 

Hieruit blijkt dat er vooral in Gasselte, Gasselternijveen, Gieten, Grolloo en Rolde belangstelling is voor een deelauto. Zeker de helft (51%) van de respondenten wil de deelauto wel eens uitproberen en 29% wellicht. Een op de vijf zegt een abonnement op een deelauto te willen nemen. In totaal hebben 150 inwoners het onderzoek ingevuld.

Kostenvoordeel
Een belangrijke reden om een elektrische deelauto te gaan gebruiken is de bijdrage aan een beter milieu. Andere duurzame redenen zijn dat men dit ziet als een goede overgang naar elektrisch rijden en het niet zelf kunnen aanschaffen van een elektrisch voertuig. Daarnaast is het kostenvoordeel een afweging omdat een deelauto goedkoper is dan eigen autobezit. Aan de geïnteresseerde respondenten is ook gevraagd wat een geschikte locatie voor een deelauto zou zijn. Locaties die vooral genoemd worden zijn dorpshuizen, sportterreinen, bushaltes en gemeentehuis.

De uitkomsten van het belangstellingsonderzoek worden meegenomen in de overweging van de gemeente Aa en Hunze om op een of meer locaties in de gemeente elektrische deelauto’s te faciliteren. De voorkeur is om dit met meerdere lokale initiatiefnemers te doen.