Afbeelding

Huus van de Taol houdt Nedersaksische schrijfwedstrijd

Algemeen

DRENTHE - Het Huus van de Taol organiseert een schrijfwedstrijd voor het hele Nedersaksische taalgebied. Dit gebied bestaat uit Groningen, Drenthe, de Stellingwerven, Overijssel, Urk, en de Gelderse regio’s Veluwe en Achterhoek. 

Iedere deelnemer mag in zijn eigen streektaal schrijven, variërend van Gronings tot Achterhoeks. Er zijn twee categorieën: volwassenen en jeugd van 12 tot 18 jaar. Het thema van de verhalenwedstrijd is ‘De gele taofel’. Stel je een gele tafel voor. Waar staat deze? Zitten er mensen aan? Wat speelt zich af in de ruimte waar de tafel staat? De tafel kan een belangrijke rol in het verhaal spelen of op de achtergrond blijven. Hoe dan ook: bedenk een origineel verhaal waar een gele tafel in voorkomt. De eerste prijs is een dinerbon om te tafelen voor 250 euro. De tweede prijs is een dinerbon van 100 euro. De jeugdprijs is een set Apple Airpods Pro. 

De winnende verhalen worden gepubliceerd in het tijdschrift Zinnig. De jury bestaat uit mensen uit verschillende delen van het Nedersaksische taalgebied. De wedstrijd wordt georganiseerd door het Huus van de Taol (Drenthe) in samenwerking met de Overijsselacademie, het Centrum Groninger Taal & Cultuur, de Stellingwarver Schrieversronte en het Erfgoedcentrum Achterhoek Liemers. De jury beoordeelt de verhalen objectief, zonder dat ze de naam van de schrijver weten. 

Er zijn wel enkele voorwaarden: 

• Het verhaal is geschreven in een van de streektalen die onder het Nedersaksisch vallen
• De inzending heeft niet meer dan 1250 woorden
• Het verhaal is origineel en niet eerder gepubliceerd. De tekst moet voor 1 februari 2022 binnen zijn bij info@huusvandetaol.nl met in de onderwerpbalk Schriefwedstried
• Deelnemers sturen één inzending in en gaan in geval van winnen akkoord met plaatsing in het tijdschrift Zinnig
• Deelnemers aan de jeugdwedstrijd zetten boven hun verhaal ‘Jeugd’ en hun leeftijd
• Als er van de streektaal een spelling vastgelegd is, dan is de organisatie blij als deze wordt gebruikt. Deelnemers worden niet afgerekend op de spelling.

 Meer informatie is te vinden op www.huusvandetaol.nl/waw-doet/schrieverij/schriefwedstried.

!