Het Zandgat bij Kostvlies. (foto: De Hondsrug UNESCO Geopark)
Het Zandgat bij Kostvlies. (foto: De Hondsrug UNESCO Geopark)

Hamerlandenroute wordt educatiever en toegankelijker

Algemeen

GASSELTE/KOSTVLIES - Vereniging de Hamerlanden heeft in oktober de Groene Anjer Prijs ter waarde van €3.000,- gewonnen. 

De Hamerlandenroute is sinds de zomer van 2020 een hotspot van De Hondsrug UNESCO Geopark. De opvallende route toont de Hondsrug op haar mooist. Niet alleen door de duidelijk waarneembare hoogteverschillen, kleine avontuurtjes en prachtige pleisterplaatsen zoals Gasterie de Wiemel en Brasserie de Semslanden, maar ook vanwege de kwalitatief uitstekend ontsloten wandelroute, compleet met app, markering en informatiepanelen.

Deze maand is een werkgroep in het leven geroepen voor het realiseren van Hamerlandenroute 3.0. Samen met de vele vrijwilligers uit de omgeving en de vereniging heeft ook De Hondsrug UNESCO Geopark een plekje aan deze ronde tafel. Het is de bedoeling de geologie van de route te benadrukken. Daarvoor wordt een bodemprofiel in het Ravijn/Zandgat geplaatst en komen er grote veldkeien bij de ‘Points Of Interest’ op de route. Ook het educatieve karakter van de route wordt uitgebreid, met name over het deel over de golfbaan van de Semslanden.

Tot slot komt er ter hoogte van het Zandgat een houten trap om de route beter toegankelijk te maken. Ook komt daar nieuwe inheemse aanplant en hoopt men zo oeverzwaluwen aan te trekken. Het project Hamerlandenroute 3.0 is aangemeld voor de editie van 2021/2022 van Kern met Pit.