Grillig gevormde bomen in De Strubben-Kniphorstbosch. (foto Nationaal Park Drentsche Aa)
Grillig gevormde bomen in De Strubben-Kniphorstbosch. (foto Nationaal Park Drentsche Aa)

Uitbuikwandeling in Strubben-Kniphorstbosch

Algemeen

SCHIPBORG - Nationaal Park Drentsche Aa organiseert op maandag 27 december een uitbuikwandeling in De Strubben-Kniphorstbosch.

Het voormalig militair oefenterrein De Strubben-Kniphorstbosch is het eerste archeologische reservaat van Nederland. Tijdens de zwerftocht door het gebied vertellen Nationaal Park Drentsche Aa-gidsen over het hoe en waarom van deze unieke status en lichten zij de landschapsgeschiedenis toe. De tocht gaat langs (verdwenen) hunebedden, tientallen grafheuvels, historische karrensporen, bomkraters uit de Tweede Wereldoorlog en andere relicten uit de cultuurhistorische geschiedenis. Ook de invloeden op het landschap van ijstijden (onder andere Boekweitenveen) en de mens (het ontstaan van heidevelden en zandverstuivingen, de aanleg van het Kniphorstbosch, recente beheersmaatregelen van Staatsbosbeheer) komen aan de orde.

De uitbuikwandeling begint maandag om 11.00 uur op NP-parkeerplaats De Strubben aan de Borgweg bij Schipborg. Deelname is gratis. Na afloop van de excursie wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor het Gebiedsfonds Drentsche Aa. Deelnemers doen er verstandig aan waterdichte schoenen aan te trekken en een verrekijker mee te nemen. Honden worden niet toegelaten.