De graven van de bemanning van de Engelse bommenwerper op het kerkhof in Gieten. (eigen foto)
De graven van de bemanning van de Engelse bommenwerper op het kerkhof in Gieten. (eigen foto)

Kaarsjes branden voor oorlogsslachtoffers

Algemeen

GIETEN - Jaarlijks worden op Kerstavond kaarsjes ontstoken ter nagedachtenis aan de bemanning van de Engelse bommenwerper die in de Tweede Wereldoorlog nabij Gieten is neergestort.

Na een oproep van Stichting Luchtoorlog Onderzoek (SLO) Drenthe heeft Vereniging Dorpsbelangen Gieten en Omstreken enkele jaren geleden voor het eerst de lichtjes ontstoken bij de zeven oorlogsgraven op de begraafplaats van Gieten. Sindsdien is het een jaarlijkse traditie. ,,Eentje die we nog in lengte van dagen hopen voort te zetten’’, zegt Klamer Bos. Van de graven met een kaarsje wordt een foto gemaakt en door SLO Drenthe naar de nabestaanden van de slachtoffers gestuurd.

Parachutist
Buurtvereniging de Hamerlanden heeft daarnaast in Kostvlies een kaarsje ontstoken bij het monument van de jonge Franse parachutist Robert Georges Heckmann. Het monument staat op de driesprong van de Verlengde Grensweg met de Achterweg, de plaats waar de para is doodgeschoten door de Duitsers. De bijna 18-jarige Heckmann is destijds ingezet tijdens Operatie Amherst, de codenaam van de luchtlandingsactie van ruim 700 Franse parachutisten die het doel hadden de opmars van de Poolse en Canadese bevrijdingsdivisies te ondersteunen in de richting van de stad Groningen. Tijdens deze actie zijn 33 Franse parachutisten gesneuveld, onder wie Heckmann.

,,Een mooi gebaar voor de jonge mannen die voor onze vrijheid het leven lieten ver van huis.’’ 

Het monument voor de Franse parachutist Robert Georges Heckmann aan de Verlengde Grensweg. (eigen foto)