Afbeelding

Aa en Hunze steekt Groningen hart onder de riem

Algemeen

GIETEN - De gemeente Aa en Hunze steunt samen met Tynaarlo en Noordenveld de brief die de Groningse burgemeesters uit het aardbevingsgebied hebben geschreven naar minister Blok van Economische Zaken. 

Hierin eisen de burgemeesters dat als er meer dan de afgesproken 3,9 miljard kuub gas wordt gewonnen de extra inkomsten daarvan ten goede komen aan de inwoners van de provincie Groningen. De drie Drentse gemeenten onderschrijven dat in een gezamenlijke brief die naar staatssecretaris Vijlbrief van Mijnbouw is gestuurd. De burgemeesters Hiemstra van Aa en Hunze, Thijssen van Tynaarlo, Smid van Noordenveld en gedeputeerde Stelpstra van de provincie Drenthe willen bovendien dat de regio Noord-Drenthe ook meeprofiteert. 

,,Het besluit van de mogelijke verhoging van de gaswinning, in het Groningenveld raakt namelijk ook de inwoners van Noord-Drenthe. Ook zij ondervinden problemen en schade, als gevolg van de gaswinning uit het Groningenveld. Wij willen dan ook benadrukken dat er gewaakt moet worden voor een verschil en daarmee een tweedeling tussen Groningen en Drenthe als het gaat om regelingen voor schadeafhandeling als gevolg van schade door gaswinning in het Groningerveld’’, aldus de burgemeesters en de gedeputeerde. Verschil hierin leidt volgens hen tot onduidelijkheid, onrust en aantasting van het vertrouwen onder de inwoners van Noord-Drenthe. 

De burgemeesters en gedeputeerde hebben Vijlbrief uitgenodigd om op korte termijn met hen in gesprek te gaan om de problematiek met betrekking tot mijnbouw in Drenthe te bespreken. De staatssecretaris heeft al laten weten komende week naar Groningen te komen om in gesprek te gaan met bewoners, belangengroepen en bestuurders.