Raadslid Arie Fonk inspecteert de Spiekeriek die bij het Balloërveld is opgehaald. (foto: Saskia Jans)
Raadslid Arie Fonk inspecteert de Spiekeriek die bij het Balloërveld is opgehaald. (foto: Saskia Jans)

Spiekeriek brengt politiek dichter bij inwoners Aa en Hunze

Algemeen

BALLOO - De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. De gemeente Aa en Hunze probeert inwoners meer te betrekken bij de verkiezingen, maar corona maakt dat ingewikkeld. 

Om inwoners toch te betrekken bij de lokale democratie is de Spiekeriek in het leven geroepen. De Spiekeriek is een boom die in de weken voorafgaand aan de verkiezingen door de gemeente reist. Bewoners kunnen een briefje aan de boom hangen met een wens, idee of vraag aan de nieuwe raad. De Spiekeriek wordt de komende weken gemaakt. 

De eerste stap is het ophalen van de boom. Deze Spiekeriek is met zorg gezocht en gevonden in het beekdal van de Drentse Aa nabij het Balloërveld. Burgemeester Anno Wietze Hiemstra en raadslid Arie Fonk hebben woensdagochtend de boom opgehaald bij de Schaapskooi Balloo.

Het idee is gebaseerd op een oud gebruik in het Saksische en Germaanse gebied. Groeide er op een kruising van Leylijnen een boom - het liefst een eik - dan werd deze bepaalde krachten toegekend. ,,Deze bomen konden je verlossen van bepaalde kwalen, maar konden ook helpen bij het vinden van geluk, vruchtbaarheid een goede oogst of een bijzondere wens. Het geloof was dat als je een spijker in de boom sloeg en een wens uitsprak je moest wachten tot de bast er weer overheen was gegroeid. Dan was je klacht verdwenen, je wens uitgekomen of je had vroegtijdig je eindbestemming gevonden. Onze Spiekeriek heeft ook droogtescheuren waarin je een briefje met een wens kunt duwen’’, zegt D66-raadslid Arie Fonk, een van de initiatiefnemers.

De Spiekeriek wordt geplaatst op markante plekken in dorpen en dient als medium tussen de bezoeker - ‘spijker in de boom slager’ of ‘briefjes in een gleufduwer’ - en de gemeente. ,,Participatie op zijn oud-Drents.’’ Op de briefjes kunnen al dan niet anoniem wensen kenbaar worden gemaakt. De partijen zullen proberen op alle geadresseerde briefjes een antwoord te geven. De Spiekeriek zal frequent worden verplaatst, bijvoorbeeld voorafgaand aan een werkbezoek van de raad of het college. De vragen of wensen zullen waar mogelijk direct worden beantwoord. 

De Spiekeriek wordt bevestigd op een platvorm en aan de zijtak wordt een ketting bevestigd waaraan een hamer is gekoppeld. Naast briefjes kunnen hier bijvoorbeeld ook mezenbollen of pindastrengen aan worden bevestigd om vogels aan te trekken, waardoor een levend object ontstaat.

!