Een pimpelmeesje bij een pot (vogel)pindakaas.
Een pimpelmeesje bij een pot (vogel)pindakaas.

Nationale Pindakaasdag: pindakaas ook voor vogels een voedzame lekkernij

Algemeen

REGIO - Morgen is het Nationale Pindakaasdag. Dit heerlijke broodbeleg valt ook bij tuinvogels zeer in de smaak. Maar kies dan wel voor pindakaas die speciaal voor vogels is ontwikkeld, en niet voor de gewone pindakaas uit de supermarkt.

Pindakaas komt van oorsprong uit de Verenigde Staten. In Europa is het vooral in Nederland een geliefd broodbeleg. Pinda’s zijn een populaire voeding voor tuinvogels. Daarom is het niet vreemd dat er ooit een link tussen pindakaas en tuinvogels is gelegd. Mensen schraapten hun pot niet helemaal leeg, maar plaatsten deze in de tuin, zodat de koolmezen en pimpelmezen de restjes konden eten. Toch is pindakaas voor mensen helemaal niet goed voor vogels. Jaren geleden bedacht Vivara daarom met ondersteuning van Vogelbescherming Nederland de vogelpindakaas. Sindsdien is het één van de best verkochte producten om tuinvogels te voeren.

,,De pindakaas die wij op ons brood smeren bevat veel zout en dat is schadelijk voor de vochthuishouding van vogels. Daarnaast is het smeltpunt erg laag door toevoeging van olie en het branden van de pinda’s. Daardoor blijft het weliswaar lekker smeuïg, maar is het ook erg plakkerig. Als de pindakaas op de veren van tuinvogels komt, gaat het er nauwelijks nog vanaf en dat heeft diverse nadelen. De olie maakt dat de vogels minder goed kunnen vliegen en daardoor kwetsbaarder zijn voor roofvogels en katten. Daarnaast tast het de isolatielaag aan, waardoor vogels zichzelf moeilijk op temperatuur kunnen houden.”

De vogelpindakaas van Vivara wordt aanbevolen door Vogelbescherming Nederland en dat is niet voor niets. Er wordt geen zout toegevoegd, de zeer olierijke pinda’s zijn ongebrand en er wordt talg en maismeel gebruikt. Die laatste ingrediënten zorgen voor een solide mengsel en een hoog smeltpunt, waardoor het niet aan poten of veren blijft plakken. De samenstelling en voedingswaarde van de vogelpindakaas is vergelijkbaar met die van vetblokken en pindacakes. Vogelpindakaas heeft echter als voordeel dat men schone handen houdt bij het plaatsen van het voer in de tuin. ,,Hang de pindakaaspothouder aan een schutting, boom of muur, uit de volle zon. Schuif een pot vogelpindakaas onder het dakje en klem de pot nog even vast. Vogelpindakaas zorgt voor veel kijkplezier, want het is fantastisch om te zien dat de vogeltjes helemaal de pot in gaan om het laatste beetje vet er uit te halen!”