Het project Groene Dorpen De Broekstreek heeft de Kern met Pit Trofee Drenthe gewonnen. (foto: Saskia Jans)
Het project Groene Dorpen De Broekstreek heeft de Kern met Pit Trofee Drenthe gewonnen. (foto: Saskia Jans)

Groene Dorpen De Broekstreek wint Kern met Pit Trofee Drenthe

Algemeen

EKEHAAR - Het project Groene Dorpen De Broekstreek in de dorpen Amen, Ekehaar, Eleveld, Eldersloo, Geelbroek en Nijlande heeft de Kern met Pit Trofee in de provincie Drenthe gewonnen. 

Na een jaar hard werken om hun droom te realiseren, hebben ruim honderd Kern met Pit-buurtprojecten in Nederland vandaag de resultaten gepresenteerd. Tijdens feestelijke bijeenkomsten in het hele land is in elke provincie één project gekozen tot trofeewinnaar. In Drenthe is van de negen geslaagde projecten Groene dorpen De Broekstreek tot provinciale winnaar gekroond. Alle aanwezige deelnemers hebben het predicaat Kern met Pit en 1.000 euro voor het project ontvangen. De jury en het Nederlandse publiek hebben bepaald wie in elke provincie naar huis mocht met de trofee én 1.500 euro extra. 

In Drenthe is de winst naar het project Groene Dorpen De Broekstreek gegaan. Op dertig erven en tuinen is de karakteristieke beplanting versterkt met de aanplant van inheemse bomen en struiken, in een stijl die past bij de streek en haar bewoners. Het project kent twee lijnen: beplanting van ongeveer dertig particuliere erven en tuinen en het uitwerken van beplantingsvoorstellen voor de openbare ruimte. Particulieren kunnen meedoen met de eerste lijn en planten gezamenlijk erfbomen, hoogstamfruitbomen, hagen en singels aan op hun erven. 

De bewoners van De Broekstreek zijn zich bewust van de landschappelijke waarden in hun woongebied (Drentsche Aa) en willen een bijdrage leveren aan behoud en versterking daarvan. Door planvorming voor de openbare ruimte nemen ze ook verantwoordelijkheid voor de (groene) dorpsontwikkeling. ,,Een prachtig initiatief met alle ingrediënten van een echte Kern met Pit’’, aldus de jury.

Gouden Pit
Alle winnende provinciale buurtprojecten strijden op zaterdag 25 juni tijdens We doen het Samen! Festival in de landelijke finale om de Gouden Pit. De landelijke winnaar wordt bepaald door internetstemmen en een vakjury. In totaal ontvangen drie projecten een prijs: de Gouden, Zilveren of Bronzen Pit plus een geldbedrag oplopend tot 3.000 euro.