Afbeelding

Drentse gemeenten onderzoeken effectiviteit lobby

Algemeen

AA EN HUNZE - De rekenkamercommissies van Emmen, Assen, Coevorden, Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Midden-Drenthe en Noordenveld gaan gezamenlijk onderzoeken wat de effectiviteit is van de lobby vanuit Drentse gemeenten richting het Rijk en Europa.

De Drentse rekenkamercommissies hebben periodiek overleg over actuele ontwikkelingen en bespreken dan ook de mogelijkheden van gezamenlijk rekenkameronderzoek. Dit gezamenlijke onderzoek richt zich op de effectiviteit van de Drentse lobby. 

Onderdeel van Rijks- en Europees beleid is dat subsidie kan worden verkregen door krachtige samenwerkingsverbanden die de werkgelegenheid in een specifieke sector of regio versterkt. Uitgangspunt is de eigen kracht van de regio en niet, zoals in het verleden, de achterstand van de regio. Wat betekent dit voor de Drentse gemeenten? Wat is de slagkracht van deze gemeenten? Er wordt gekeken naar regionaal georganiseerde inspanningen, maar ook naar lobbyactiviteiten vanuit één of enkele gemeenten.

Aan het onderzoek, dat zal worden uitgevoerd door onderzoeksbureau I&O Research, doen de rekenkamercommissies van Emmen, Assen, Coevorden, Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Midden-Drenthe en Noordenveld mee. Het onderzoek zal in de eerste helft van dit jaar worden afgerond.