Een kievit. (foto: Erwin Bruulsema)
Een kievit. (foto: Erwin Bruulsema)

Landschapsbeheer Drenthe zoekt weidevogelvrijwilligers

Algemeen

DRENTHE - In de provincie Drenthe zijn veel vrijwilligers betrokken bij de bescherming van boerenlandvogels. 

Deze vrijwilligers zijn georganiseerd in verschillende groepen verspreid over de provincie. Zij zoeken naar nesten in het veld en proberen de gevonden nesten te beschermen tegen bewerkingen op het land en predatie van bijvoorbeeld vossen. Dit doen de vrijwilligers in samenwerking met de lokale boeren en loonwerkers. Samen proberen zij, binnen de bedrijfsvoering van het boerenbedrijf, de weidevogels in de omgeving te behouden en waar mogelijk in aantallen te laten toenemen. De samenwerking tussen vrijwilligers, boeren en loonwerkers is essentieel voor het uitvoeren van het beschermingswerk. 

Voor de vrijwilligers is er een belangrijke taak weggelegd: het observeren, markeren en invoeren van de gevonden nesten. Een van die gebieden waar de vrijwilligers beschermingswerk uitvoeren, is rondom het LOFAR-gebied en in de Drentse Veenkoloniën. De oppervlakte van dit gebied is groot en er is veel te doen. De vrijwilligers die hier actief zijn kunnen daarom wel wat extra hulp gebruiken. Mensen die in de omgeving van het LOFAR-gebied (in bijvoorbeeld Buinen, Buinerveen, Borger of Exloo) of de Drentse Veenkoloniën (in bijvoorbeeld Musselkanaal, Valthermond, Stadskanaal of Exloërmond) wonen en graag in het veld zijn, kunnen zich aanmelden als weidevogelvrijwilliger.

Belangstellenden kunnen contact opnemen met Bé Van der Veen, coördinator weidevogels voor het LOFAR-gebied en de Veenkoloniën via vanderveenbt@ziggo.nl. Kennis van weidevogels is handig, maar niet noodzakelijk. In de praktijk leert men de fijne kneepjes van het ‘vak’ van weidevogelbeschermer.