Het project Groene Dorpen De Broekstreek won een maand geleden de Kern met Pit Trofee Drenthe. (foto: Saskia Jans)
Het project Groene Dorpen De Broekstreek won een maand geleden de Kern met Pit Trofee Drenthe. (foto: Saskia Jans)

Plantdag sluit project Groene Dorpen De Broekstreek af

Algemeen

EKEHAAR - Met een gezamenlijke feestelijke plantdag wordt op zaterdag 5 maart het project Groene Dorpen De Broekstreek afgesloten. 

Het project van de werkgroep Groene Dorpen uit de dorpen Amen, Ekehaar, Eldersloo, Eleveld, Geelbroek en Nijlande, in samenwerking met bureau Stek en Streek, heeft als doel om de karakteristieke erf- en dorpsbeplanting in de dorpen en hun omringende buitengebied te versterken. Met het behalen van deze doelstelling ontving de Werkgroep onlangs het predicaat ‘Kern met Pit’ van de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij èn de trofee van Drenthe. De projectuitvoering werd mogelijk gemaakt door financiële bijdragen vanuit het Gebiedsfonds Drentsche Aa en het Leefbaarheidsfonds van de gemeente Aa en Hunze.

De plantdag start om 9.30 uur met het officiële deel in dorpshuis De Eekhof in Ekehaar. Na een welkomstwoord door de werkgroep is er een korte projectpresentatie, gevolgd door reacties van wethouder Henk Heijerman van Aa en Hunze, en Hendrik Oosterveld, bestuursvoorzitter van het Gebiedsfonds Drentsche Aa. Het plantwerk start met een symbolische actie: het planten van een hoogstamfruitboom op het achtererf van een deelnemer. 

Het project is vooral een succes door de inzet van de 38 deelnemers. Bij elkaar gaan ze 28 erfbomen en 81 hoogstamfruitbomen planten, bijna 500 meter aan hagen en ruim 700 vierkante meter aan singelbeplanting. Daar komt nog de beplanting bij van drie deelnemers die pas in het najaar kunnen planten. Om 12.00 uur kunnen zij hun pakket plantgoed en –materiaal ophalen bij de kuilplaats, op de kwekerij van Johan Vreugdenhil in Eldersloo. Daarna zijn zij de rest van de middag druk met het planten van de bomen en struiken. Ze zijn gevraagd hun erven te versieren met uitgereikte slingers.

Voor de werkgroep zit het er echter nog niet op: er zijn ook enkele beplantingsvoorstellen uitgewerkt voor de openbare ruimte in De Broekstreek. Die worden dit voorjaar op een bewonersavond gepresenteerd en besproken. De werkgroep kan op dit moment al terugzien op een geslaagd project. Een jaar lang is er intensief gewerkt, ondanks de beperkingen van de coronamaatregelen, en zijn de bewoners steeds meer betrokken geraakt bij het groen voor eigen erf, dorp en landschap.