Ook op het erf van de familie Tjassens in Eldersloo werden bomen geplant. (foto: Liam Kuiper/LK Media)
Ook op het erf van de familie Tjassens in Eldersloo werden bomen geplant. (foto: Liam Kuiper/LK Media)

Plantdag sluit succesvol project De Broekstreek af

Algemeen

EKEHAAR - Het succesvolle project Groene Dorpen De Broekstreek in de dorpen Amen, Ekehaar, Eldersloo, Eleveld, Geelbroek en Nijlande is zaterdag afgesloten met een feestelijke plantdag. 

Met het project van de werkgroep Groene Dorpen, in samenwerking met bureau Stek en Streek, is de karakteristieke erf- en dorpsbeplanting in de dorpen en hun omringende buitengebied het afgelopen jaar versterkt. Het behalen van deze doelstelling leverde de werkgroep zelfs het predicaat Kern met Pit van de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij én de Drentse trofee op.  

De plantdag begon in dorpshuis De Eekhof in Ekehaar. Na een korte projectpresentatie startte het plantwerk met een symbolische actie: het planten van een hoogstamfruitboom op het achtererf van een deelnemer. Na het ophalen van het plantgoed en -materiaal op de kwekerij van Johan Vreugdenhil in Eldersloo, was iedereen ‘s middags druk met het planten van bomen en struiken. Het project is vooral een succes door de inzet van de 38 deelnemers. Samen hebben ze 28 erfbomen en 81 hoogstamfruitbomen geplant, bijna 500 meter aan hagen en ruim 700 vierkante meter aan singelbeplanting. Daar komt nog de beplanting bij van drie deelnemers die pas in het najaar kunnen planten. 

,,Het was natuurlijk een prachtige afsluiting van het project met het mooie weer erbij’’, zegt Gerard Wezenberg van Stek en Streek. ,,Omdat we dit project midden in de coronaperiode zijn gestart was het nog even afwachten hoe enthousiast iedereen zou zijn om mee te doen, maar we hadden direct al 40 aanmeldingen. Ik denk ook dat juist de gezamenlijke inzet van de dorpen het succes van het project vormt.’’ Voor de werkgroep zit het werk er nog niet op: er worden nog enkele beplantingsvoorstellen uitgewerkt voor de openbare ruimte in De Broekstreek, op zaterdag 2 april is er een snoeicursus hoogstamfruitbomen én het project is nog in de race voor de landelijke Kern met Pit-trofee.