De gemeente Aa en Hunze wil 150 Oekraïense vluchtelingen opvangen op het terrein van Yorneo in Papenvoort. (foto: Yorneo)
De gemeente Aa en Hunze wil 150 Oekraïense vluchtelingen opvangen op het terrein van Yorneo in Papenvoort. (foto: Yorneo)

Aa en Hunze wil 150 Oekraïners opvangen in Papenvoort

Algemeen

PAPENVOORT - De gemeente Aa en Hunze is van plan om zo’n 150 Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Als locatie heeft de gemeente het terrein van Yorneo in Papenvoort op het oog. 

De gemeente neemt daarmee een deel van de duizend vluchtelingen voor haar rekening die zijn toegewezen aan de Veiligheidsregio Drenthe. Burgemeester Anno Wietze Hiemstra en wethouder Henk Heijerman hebben vandaag de omwonenden over het plan geïnformeerd. Hiemstra is blij met de locatie in Papenvoort: ,,Het is een zeer geschikte locatie waar we deze mensen goed op kunnen vangen. We hebben bewust gekozen voor 1 grote locatie.’’ Er moet nog wel wat gebeuren in de verschillende gebouwen, maar de gemeente verwacht in de eerste week van april de eerste mensen op te kunnen vangen. Hiemstra: ,,Als gemeente en politiek willen we onze verantwoordelijkheid nemen. Op deze manier geven we daar invulling aan.’’

Samenwerking  
Behalve huisvesting moet er ook onderwijs komen voor de jeugd. Verder moet gedacht worden aan medische ondersteuning en bijvoorbeeld de mogelijkheid om te kunnen werken. ,,Daarvoor werken we onder meer samen met de GGD, Vluchtelingenwerk en Impuls Welzijn’’, laat Hiemstra weten. Het terrein van Yorneo wordt in ieder geval een jaar gebruikt als opvanglocatie, met een optie voor nog een jaar. Op de locatie vestigt  zich binnenkort ook Elker Jeugdhulp en Onderwijs met haar afdeling Viyuna. Zij voeren in opdracht van Stichting Nidos de kleinschalige opvang en begeleiding van een klein aantal alleenstaande minderjarige statushouders uit.

Ingrijpend  
De vluchtelingen die zich vestigen in Papenvoort zijn niet de eerste in de gemeente. Op verschillende plekken worden vluchtelingen al particulier opgevangen. Burgemeester Hiemstra heeft met een aantal van hen gesproken en dat is hem niet in de koude kleren gaan zitten: ,,Hun verhalen zijn ingrijpend. Het verdriet, de spanning en onzekerheid trekt een zware wissel op hen. Het is heel fijn dat wij hen als gemeenschap van Aa en Hunze veiligheid en rust kunnen bieden. Wij zijn dankbaar voor ieders inzet daarbij.’’