Op de opvanglocatie in Papenvoort worden alle ingezamelde spullen uitgezocht. (foto: Persbureau Drenthe)
Op de opvanglocatie in Papenvoort worden alle ingezamelde spullen uitgezocht. (foto: Persbureau Drenthe)

Eerste vluchtelingen arriveren snel in Papenvoort

Algemeen

PAPENVOORT - Zo’n 150 Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen op het terrein van voormalig jeugdinternaat Yorneo in Papenvoort.

De afgelopen dagen hebben de gemeente Aa en Hunze, GGD, Stichting Vluchtelingenwerk en welzijnsorganisatie Impuls Aa en Hunze gewerkt aan het gereed maken van de gebouwen waarin de vluchtelingen zullen verblijven. Deze zijn inmiddels al grotendeels ingericht met bedden, stoelen en tafels. Ook zijn er wasmachines en drogers geïnstalleerd en naast de gebouwen staan units om te kunnen douchen. Veel spullen zijn de afgelopen weken al ingezameld aan de Bloemakkers in Gieten.

Omdat er ook nog andere spullen nodig waren - zoals keukengerei, elektronica, schoonmaakspullen, medicatie en luiers en aankleding voor het interieur - deed de gemeente vorige week een oproep aan haar inwoners om spullen te doneren. Daar werd massaal gehoor aan gegeven: het was woensdag een komen en gaan van auto’s en busjes bij de gemeentewerf aan de Oelenboom in Gieten.  

Met de opvang van de 150 Oekraïense vluchtelingen op het terrein van Yorneo in Papenvoort neemt de gemeente Aa en Hunze een deel van de duizend vluchtelingen voor haar rekening die zijn toegewezen aan de Veiligheidsregio Drenthe  ,,Als gemeente en politiek willen we onze verantwoordelijkheid nemen. Op deze manier geven we daar invulling aan’’, zegt burgemeester Hiemstra, die blij is met de locatie in Papenvoort: ,,Het is een zeer geschikte locatie waar we deze mensen goed op kunnen vangen. We hebben bewust gekozen voor 1 grote locatie.’’ 

Samenwerking  
Behalve huisvesting moet er ook onderwijs komen voor de jeugd. Verder moet gedacht worden aan medische ondersteuning en bijvoorbeeld de mogelijkheid om te kunnen werken. Hiemstra: ,,Daarvoor werken we onder meer samen met de GGD, Vluchtelingenwerk en Impuls Welzijn.’’ Het terrein van Yorneo wordt in ieder geval een jaar gebruikt als opvanglocatie, met een optie voor nog een jaar. Op de locatie vestigt zich binnenkort ook Elker Jeugdhulp en Onderwijs met haar afdeling Viyuna. Zij voeren in opdracht van Stichting Nidos de kleinschalige opvang en begeleiding van een klein aantal alleenstaande minderjarige statushouders uit.