Jubilaris Fenna Weijer met de oorkonde die ze van de Bond van Koren Drenthe ontving voor haar 50-jarig lidmaatschap.
Jubilaris Fenna Weijer met de oorkonde die ze van de Bond van Koren Drenthe ontving voor haar 50-jarig lidmaatschap.

Gemengd Koor Gieten viert 110-jarig bestaan

Algemeen

GIETEN - Het Koninklijk Gemend Koor Gieten heeft medio februari bijna ongemerkt zijn 110e verjaardag gevierd. 

Dat een oud koor trouwe leden heeft blijkt wel uit het feit dat Fenna Weijer-Raterink in de voetsporen van haar grote broer Jan is getreden. Zij vierde tijdens de jaarvergadering haar 50-jarig jubileum, waarvoor ze uitgebreid in het zonnetje werd gezet. Niet alleen door het koor zelf, maar ook door de Bond van Koren in Drenthe. Afgevaardigden van de bond overhandigden haar een oorkonde. Scheidend voorzitter Fred Snoep haalde nog wat historie naar boven van 1972, het jaar waarin Fenna lid werd van het toen nog genoemde Heidebloempje. 

Fenna deed het daarna in haar bedankje nog even dunnetjes over met koorfeitjes door de jaren heen. Ze roemde dirigenten en vond het repertoire van toen zeker zo lastig als het huidige. Niet alleen werd gezongen in het Duits, Nederlands en Italiaans, ook ging het koor het toneelspelen niet uit de weg. Tegenwoordig staan lastige 3- tot 5-stemmige arrangementen op het programma. Waar ze in 1972 begonnen is als sopraan, zingt ze nu samen met haar grote broer de baspartijen. Nooit is de jubilaris met tegenzin naar de repetitie gegaan. ,,Het is een sociaal en gezellig koor’’, zegt ze. 

Het Gemengd Koor Gieten staat er goed voor. Tijdens de coronaperikelen heeft het koor het onderling contact nooit verloren door gebruik te maken van Microsoft Teams. ,,Digitaal is natuurlijk niet optimaal, maar er werd geoefend en leden hielden op deze manier contact.’’ Op zaterdag 14 en zondag 15 mei aanstaande wordt het project ‘Movies in Concert’ ten gehore gebracht in Café Restaurant Hofsteenge in Grolloo.