Het oorlogsmonument in Gieten.
Het oorlogsmonument in Gieten.

Kinderen leggen bloemstuk bij herdenkingsmonument Gieten

Algemeen

GIETEN - De bevrijding van Gieten wordt jaarlijks op 13 april gevierd en ook worden dan de gevallenen herdacht.

Op woensdag 13 april rond 10.00 uur leggen leerlingen van groep 6, 7 en 8 van Kindcentrum De Marke in Gieten bloemen bij het herdenkingsmonument op de Brink. De leerlingen - Dycke ter Veen, Kirsi Drenth, Femke Buisman, Abygail Goudriaan, Elyezel Kaburo, Fanuel Alemseged, Henok Tesfaniras en Lukas Wiersema - zullen een gedicht of kort verhaal voorlezen. Dit doen zij in aanwezigheid van wethouder Bas Luinge van de gemeente Aa en Hunze. Ook zullen een aantal ouders en bewoners van Woonvoorziening Dekelhem aanwezig zijn.

Wethouder Luinge ontvangt de leerlingen en hun begeleiders voorafgaand aan de herdenking om 9.45 uur in het gemeentehuis in Gieten. Vervolgens loopt het gezelschap naar het herdenkingsmonument. Na afloop van de herdenking is er nog een kort samenzijn in de kantine van het gemeentehuis.

Kindcentrum de Marke heeft het herdenkingsmonument een aantal jaren geleden geadopteerd op initiatief van de Stichting Februari 1941. Ter herdenking aan de bevrijding van Gieten op 13 april 1945 en aan hen die vielen in de oorlogsjaren worden er jaarlijks bloemen gelegd bij het monument.

Het herdenkingsmonument staat tegenover het bedrijfsverzamelgebouw ’t Raadhuis in Gieten.