Kinderen van De Marke in Gieten leggen onder toeziend oog van wethouder Luinge een krans. (foto: Persbureau Drenthe)
Kinderen van De Marke in Gieten leggen onder toeziend oog van wethouder Luinge een krans. (foto: Persbureau Drenthe)

Bevrijding Gieten wordt herdacht met kranslegging

Algemeen

GIETEN – Leerlingen van groep 6, 7 en 8  De Marke hebben vanochtend een krans gelegd bij het herdenkingsmonument op de Brink in Gieten.

Het is precies 77 jaar geleden dat Gieten is bevrijd van de Duitse bezetters. De leerlingen - Dycke ter Veen, Kirsi Drenth, Femke Buisman, Abygail Goudriaan, Elyezel Kaburo, Fanuel Alemseged, Henok Tesfaniras en Lukas Wiersema - lazen een gedicht of kort verhaal voor in aanwezigheid van wethouder Bas Luinge van de gemeente Aa en Hunze. Ook waren er - in tegenstelling tot vorig jaar, toen de herdenking in klein comité werd gehouden - weer een aantal ouders en bewoners van woonzorgcentrum Dekelhem aanwezig. Voorafgaand aan de herdenking ontving de wethouder de leerlingen en hun begeleiders in het gemeentehuis in Gieten.

Kindcentrum de Marke heeft het herdenkingsmonument een aantal jaren geleden geadopteerd op initiatief van de Stichting Februari 1941. Ter herdenking aan de bevrijding van Gieten op 13 april 1945 en aan hen die vielen in de oorlogsjaren worden er jaarlijks bloemen gelegd bij het monument.