(foto: Taalhuis/Paula van Raamsdonk)
(foto: Taalhuis/Paula van Raamsdonk)

Taalhuis Aa en Hunze zet deur open in Gieten

Algemeen

GIETEN - Te weinig mensen weten dat het Taalhuis de plek is waar mensen terecht kunnen als ze moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen of digitale vaardigheden. 

En dat terwijl het Taalhuis in de gemeente Aa en Hunze al zes jaar bestaat en in deze gemeente gemiddeld 1 op de 8 inwoners als laaggeletterd wordt beschouwd. Met de open dag op vrijdag 20 mei in de Bibliotheek Gieten laat het Taalhuis zien wat het in huis heeft. 

Tijd voor het Taalhuis
Er zijn Taalhuizen in elke gemeente in Groningen en Noord-Drenthe, 34 in totaal. Een groot deel daarvan doet in mei mee aan de campagne ‘Tijd voor het Taalhuis’. Op de open dag laten zij zien wat daar allemaal gedaan kan worden, zoals een gratis cursus volgen of persoonlijke hulp krijgen van een Taalvrijwilliger. Het Taalhuis in Aa en Hunze is gevestigd in de bibliotheek. In Gieten is tijdens de open dag ‘s middags drie keer een speciale taalwandeling in de bibliotheektuin en vertellen een deelnemer en vrijwilliger over hun ervaringen.

Zelf ervaren
De open dag is van 14.00 tot 17.00 uur. Er zijn VR-brillen die de mogelijkheid bieden om in het hoofd te kruipen van een laaggeletterde. Ook kan het Escapekoffer spel gespeeld worden, waarmee wordt ervaren hoe het is om moeite te hebben met lezen en schrijven. Taalhuiscoördinator Theo Wortel is aanwezig om alle vragen te beantwoorden.

Vrijwilliger worden
Taalhuizen draaien op vrijwilligers. Dat is boeiend en dankbaar werk. Op de open dagen wordt ook informatie gegeven aan mensen die belangstelling hebben om vrijwilliger bij het Taalhuis te worden. Op de website van de Bibliotheek Gieten staat het programma van de open dag in Gieten en is meer informatie over het werk van het Taalhuis te vinden.