In het brongebied van de Drentsche Aa zijn veel sporen van vroeger tijden te vinden. (foto: Nationaal Park Drentsche Aa)
In het brongebied van de Drentsche Aa zijn veel sporen van vroeger tijden te vinden. (foto: Nationaal Park Drentsche Aa)

Fietstocht door brongebied van de Drentsche Aa

Algemeen

ELP - Nationaal Park Drentsche Aa houdt op zondag 10 juli een fietsexcursie in het brongebied van de Drentsche Aa.

Tussen Elp en Grolloo ligt het deel van het Drents Plateau dat het brongebied vormt van diverse stromen en beken in Drenthe. De vennen van het Grolloërveen vormen de bron van de Elperstroom, het Amerdiep (westelijke tak van het stroomgebied van de Drentsche Aa), het Andersche Diep (oostelijke tak Drentsche Aa) en het Voorste Diep (bovenloop Hunze). In het landschap zijn vele sporen uit het pleistoceen (ijstijden) te vinden zoals pingoruïnes, smeltwaterheuvels en moeras met vennen op keileembodems. Ook zijn er voorbeelden te zien van natuurherstel en prehistorische bewoningssporen. Tijdens de fietsexcursie worden deze sporen getoond en krijgen de deelnemers uitleg over het ontstaan ervan. De tocht duurt ongeveer 2,5 uur en is 23 kilometer lang. Deelnemers moeten zelf een fiets meenemen.

De excursie start om 13.30 uur vanaf de parkeerplaats bij het kantoor van Staatsbosbeheer aan de Ieberen 1 in Elp. Aanmelden is verplicht en kan tot zaterdag 9 juli via willemdirk47@gmail.com. Deelname is gratis. Na afloop van de excursie wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor het Gebiedsfonds Drentsche Aa.