Goud, zilver en brons voor jeugdteams Unitas op NK beachhandbal in Stadskanaal.
Goud, zilver en brons voor jeugdteams Unitas op NK beachhandbal in Stadskanaal. (Eigen foto)

Jeugdteams Unitas succesvol op NK Beachhandbal

Algemeen

STADSKANAAL - Drie teams van Unitas uit Rolde hebben afgelopen zondag het podium bestegen tijdens Nederlands Kampioenschap Beachhandbal in Stadskanaal. Met een gouden, zilveren en een bronzen plak kan de Rolder handbalclub terugzien op een uitermate succesvol verlopen NK. Het team van de B-jongens werd na een zinderende finale tegen Dynamico uit Oss/Heesch Nederlands kampioen. Het team van de A-meisjes slaagden er net niet in om in de finale favoriet VZV uit ’t Veld op de knieën te krijgen en de A-jongens zetten in de troostfinale Feyenoord Rotterdam opzij.

Het was het afgelopen weekend een drukte van belang op het Beachpark in Stadskanaal waar 75 geplaatste teams uit het heel het land en verdeeld over de leeftijdsklassen Senioren, A-, B-, C- en D-jeugd, zich hadden verzameld voor het NK. Via voorronden had Unitas had zich weten te plaatsen met de A- en B-jongens en de A-meisjes. Op zaterdag wisten de drie teams, via soms spannende wedstrijden, zich te plaatsen voor de halve finales. Aansluitend plaatsten de B-jongens zich voor de finale door titelfavoriet Handbal Twente uit te schakelen. De A-meiden plaatsten zich voor de finale ten koste van ZAP uit Anna Paulowna en de A-jongens delfden na een spannende wedstrijd het onderspit tegen DWS uit Schiedam.

Om halfdrie verzamelde handbalminnend Rolde zich rond een barstensvol Centre Court voor de eerste finale: Unitas B-jongens tegen Dynamico B. In de poule waren de Brabanders de Roldenaren nog duidelijk de baas. In de finale ging Dynamico met de eerste set aan de haal 25-20. In de tweede set ging de strijd gelijk op en sleepte Unitas er een gelijkspel uit waardoor de setwinst via een golden goal beslissing zou moet brengen. Leon Smeenge uit Eleveld wist overtuigend de bal via de uitworp te bemachtigen en bracht Tinne ter Maat in stelling die koeltjes wist te scoren. 1-1 in sets en dus was er een shoot out nodig om een beslissing te brengen. In de shoot out overklaste Unitas Dynamico dankzij geweldig keeperswerk van opnieuw Leon Smeenge. 

Het Rolder publiek kon aan het Centre Court blijven zitten want aansluitend speelden de A-meiden tegen VZV. Een geduchte tegenstander met vijf jeugdinternationals. Unitas kent ook twee Jong Oranjeklanten. Eva Heuten en Meike Luis komen eveneens voor Jong Oranje uit en verloren afgelopen juni nog nipt de WK-finale van Spanje. Een droomfinale derhalve waar eenieder nog eens goed voor ging zitten. De Rolder meiden zwoegden en vochten voor iedere meter. Toch kon het in de eerste set niet voorkomen dat VZV aan het langste eind trok. 22-17. In de tweede set trok Unitas opnieuw onverschrokken van leer en kwam tot maximaal vier doelpunten voor. VZV probeerde het gevaar van Eva Heuten te beteugelen maar aanvallers Danee Cats, Suzan Jansen, Roos Niemeijer en Vera Eleveld wisten ook prima door te komen. Met nog drie minuten te spelen kroop VZV dichterbij en kwam kort voor tijd voor het eerst voor. Unitas kwam in de slotfase net te kort om er nog een gelijkspel uit te slepen. 30-28. De teleurstelling maakte snel plaats voor het besef dat een indrukwekkende prestatie was geleverd. 

Tijdens de finale van de A-meiden traden de A-jongens voor de troostfinale aan tegen Feyenoord Rotterdam. Een team met spelers uit de Eredivisie. Geen klein bier derhalve. In de eerste set gingen beide teams gelijk op en eindigde de eerste set in 14-14. Een golden goal moest de beslissing brengen waarin Unitas aan het langste eind trok. 15-14. De tweede set ging naar Feyenoord 17-13, zodat shoot outs de beslissing moesten brengen. Opnieuw trok Unitas aan het langste eind en won met 6-4. 

,,De prestaties van Unitas op het NK Beach komen niet uit de lucht vallen. De Rolder club is al jaren actief op het beachtoneel en beschikt in Camiel Lansink, Freddy Makkes en Martijn de Rijk over een fantastisch technisch en tactisch kader. In de eigen zandverstuiving organiseert de club jaarlijks met een vaste groep vrijwilligers een groot beachtoernooi en wordt, weer of geen weer, hard gewerkt om teams en spelers beter te maken. Afgaande op de resultaten in Stadskanaal werpt dit onmiskenbaar zijn vruchten af”, zegt Henk-Jan Ottens, trainer van de Rolder handbalclub. 

Suzan Jansen legt aan voor een score.