Afbeelding

Relatief weinig Drenten hebben werk

Algemeen

AA EN HUNZE - In de provincie Drenthe zijn relatief weinig mensen aan het werk. Dat blijkt uit onderzoek van CVster.nl op basis van data van CBS en Eurostat.

Vorig jaar had 68,8 procent van de Drentse beroepsbevolking een betaalde baan. De arbeidsparticipatie in Drenthe ligt hiermee onder het landelijk gemiddelde: van alle Nederlanders tussen de 15 en 75 jaar werkt 70,4 procent. In Meppel is - naar verhouding - het grootste deel van de inwoners actief op de werkvloer. Van alle Meppelers tussen de 15 en 75 jaar heeft 71,1 procent werk: nergens in Drenthe is het aandeel werkenden zo hoog. In de gemeente Emmen ligt de arbeidsparticipatie het laagst met slechts 66,2 procent.

Grote verschillen
De arbeidsparticipatie op de Drentse arbeidsmarkt verschilt sterk per geslacht. Van de mannelijke bevolking werkt bijna driekwart (72,2 procent), terwijl het bij vrouwen om een veel kleiner deel gaat (65,5 procent). Ook bij de gemeenten waar vrouwen het vaakst een baan hebben staat Meppel bovenaan (68,5 procent). Van alle 50- tot 64-jarige Nederlanders werkt inmiddels ruim driekwart. Vergeleken met twintig jaar geleden gaat het om een toename van 40,3 procent. Met dit aandeel oudere werkenden staat Nederland in de Europese top 10 van werkende 50-plussers.