De Boerbosloop in Rolde gaat van start.
De Boerbosloop in Rolde gaat van start. (Foto: Saskia Jans)

Sabine Spreen wint Boerbosloop in eigen dorp

Algemeen

ROLDE – Sabine Spreen uit Rolde heeft zaterdag de korte afstand van de Boerbosloop in Rolde op haar naam gezet. Ze liep de 4,7 kilometer in een tijd van 20 minuten en zeven seconden. Zus Daphne werd op 32 seconden tweede. De zusjes Spreen hadden een ruime voorsprong op de rest van het veld. Linde van Tilburg kwam als derde over de finish (22.58) Liset Hamming uit Annen werd vijfde (25.09).

250 hardlopers kwamen aan de start van de eerste cross van Unesco Geopark Hondsrug Crosscircuit. Het crosscircuit bestaat uit zes crossen. De deelnemers kregen in het Rolder Boerbos een pittig crossparcours voor de kiezen. Deelnemers konden kiezen uit twee afstanden: 4,7 kilometer en 8,8 kilometer. De lopers hebben zin in de negende editie van het crosscircuit, want het maximaal aantal deelnemers van 250 was al snel bereikt. 

De omstandigheden waren ideaal voor een loop in de herfst. De vele bulten en kuilen in het Boerbos werden met gemak genomen. De wedstrijd werd bij de junioren (4,7 kilometer) gewonnen door Ate Cobus uit Anderen (17.33). Suze van Driel uit Beilen (20:15) won bij de meisjes. Jip Boerema uit Paterswolde werd derde (21.26). Bij de volwassenen (4,7 kilometer) was Wouter Olthof uit Groningen de snelste (17:50). Arjen Zeewuster uit Grolloo werd vijfde (22.35). De zusjes Spreen heersten bij de dames. Bij de 8,8 kilometer waren Bram Buigel uit Groningen (32.35) en Rianne Harmsen-De Boer uit Drachten (36.12) de snelsten. Kristian Maters uit Grolloo was de eerst gekwalificeerde bij de Masters 1 (34.56). Hillie van der Wal uit Gieten legde in deze categorie beslag op de tweede plaats (40.19) bij de vrouwen. Olga Elling uit Vries (40.26) werd derde. Arjan Elling uit Vries werd tweede bij de Masters 2 (39.16). Jeroen Auener uit Rolde finishte 20 seconden later als vierde in deze categorie. 

 Na afloop waren er veelal enthousiaste reacties over het afwisselende pittige parkoers en de organisatie. Bakkerij Pots had ervoor gezorgd dat er een smakelijke afsluiter was van deze eerste cross. De volgende loop van het crosscircuit is de Boomkroonpadcross op zaterdag 19 november in Drouwen. 

Het podium van de 4,7 kilometer met de zusje Spreen op de hoogste schavotten.