Wethouder Ivo Berghuis gaat een proefrit maken  in de deelauto van P+R Gieten.
Wethouder Ivo Berghuis gaat een proefrit maken in de deelauto van P+R Gieten. (Foto: Persbureau Drenthe/HvO)

Wethouder Ivo Berghuis opent deelautolocatie in Gieten

Algemeen

GIETEN - Regio Groningen-Assen, provincie Drenthe, gemeenten en Century slaan de handen ineen en starten met een pilot met elektrische deelauto’s op dertien locaties in de provincies Groningen en Drenthe. De eerste deelautolocatie van het project werd vanmorgen door wethouder Ivo Berghuis van de gemeente Aa en Hunze in gebruik genomen. De eerste deelauto staat op P+R Gieten. Met de app van WeGo is de auto vanaf de opening door iedereen te gebruiken.

Na de opening in Gieten worden ongeveer eens per maand deelauto’s bijgeplaatst op andere vastgestelde locaties. Andere locaties in Aa en Hunze zijn: Annen, Gasselte en Grolloo. Ook in Haren, Zuidlaren, Eelde en Borger zullen deelauto’s worden geplaatst. Het doel van de pilot is het toewerken naar een meer duurzaam en bereikbaar landelijk gebied, en in de praktijk te ondervinden hoe deelmobiliteit hier een rol in kan spelen. Ook wil men het gebruik van de deelauto meer gaan stimuleren. 

De Rijksuniversiteit Groningen voert een evaluatie uit van de pilot. Op basis van de uitkomsten wordt gekeken wat het gebruik is van de deelauto’s en wat de opties voor de langere termijn zijn. Bij succes van deze pilot kan worden uitgebreid naar andere locaties in de regio.

Het is niet het eerste deelautoproject in Aa en Hunze. Voormalig wethouder Henk Heijerman onthulde in april een deelautproject van van Plaatselijk Belang, Autoservice Doorten en de gemeente Aa en Hunze in Gasselte en Kostvlies.