Het gevlucht wordt van de molen gehaald.
Het gevlucht wordt van de molen gehaald. (Foto: Jan Brands)

Groot onderhoud aan molen van Rolde

Algemeen

ROLDE - De Molen in Rolde ziet er wat kaal uit. Men is vandaag begonnen met groot onderhoud aan de voormalig graan- en pelmolen.

Een grote kraan werd naast de molen aan de Grote Brink opgesteld. Het gevlucht, bestaande uit de vier wieken, is in de ochtend verwijderd van de bovenas in de askop. Ook de roeden werden van de molen gehaald. Na de middag werd ook de kap verwijderd. ,,De kap moest eraf om beter onderhoud te kunnen verricht aan de achtkant. Ook zal de kap deels gerestaureerd worden. Het gevlucht of de wiekenas en de roeden worden vernieuwd en zullen later terug worden geplaatst”, zegt molenaar Henk Wilms. ,,Het is een groot onderhoud. Het was ook nodig. De laatste keer dat de kap en het gevlucht werden vervangen was in 1974.”

De bijzondere grondzeiler op de molenberg in het centrum aan de Brink is gebouwd in 1873. De molen is er nog, maar het had niet veel gescheeld of hij was net voor de oorlog gesloopt. De toenmalige eigenaar had nog maar vier bakkers als klant en wilde stoppen met de molen. Slopen of behouden was de vraag. Vereniging de Hollandsche Molen zette zich in voor het behoud en na de oorlog kwam er geld bij elkaar voor een grote restauratie. Moeizaam, wegens gebrek aan materialen, maar het is gelukt. De molen bleef een baken in het dorp. 

Na de oorlog tot en met de jaren 70 volgden verschillende restauraties. De molen van Rolde krijgt nu groot onderhoud om nog langere tijd fier overeind te blijven.

De wieken en roeden zijn er af.
De kap is er ook af.
De tijdelijke 'pet' wordt op de molen geplaatst.