Johannes Schutrup bij de door hem gerestaureerde graftrommel.
Johannes Schutrup bij de door hem gerestaureerde graftrommel. (Eigen foto)

Oude graftrommel keert terug op begraafplaats Rolde

Algemeen

ROLDE – Het lijkenhuisje bij een van de ingangen van de begraafplaats in Rolde is voorzien van een graftrommel. Het gaat om de laatst bewaarde graftrommel van het Rolder kerkhof. Het had echter niet veel gescheeld of deze trommel was ook vernietigd. 

In de tweede helft van de negentiende eeuw verscheen een nieuw object op de Nederlandse begraafplaatsen. Metalen trommels, afgedekt met een glasplaat, met daarin bloemenkransen brachten een andere vorm, andere kleuren en een andere manier van rouwverwerking op begraafplaatsen. Deze manier van rouwverwerking verdween weer na 1945. In Drenthe zijn nog ongeveer 130 graftrommels overgebleven.

De gerestaureerde graftrommel in Rolde stond op het gaf van Egbert Meijering (8 april 1872 – 5 juli 1940) en Grietje Eiten (8 oktober 1879 – 16 februari 1955). De familie had na het herstellen van het graf de graftrommel naar de stort gebracht. Daar werd hij aangetroffen door de broer van Johannes Schutrup. De 73-jarige kunstverzamelaar wist eerst niet wat hij met de gift van zijn broer aan moest: ,,Weggooien of herstellen? Ik vond het toch belangrijk om dit te bewaren en ben begonnen met restaureren. De trommel verkeerde niet in beste staat. De trommel was verroest en ook de bloemkrans zag er niet best meer uit. Op slechts een blaadje van de bloemenkrans was de originele kleur nog te zien”, aldus Schutrup die een jaar bezig was om de ijzeren trommel, de porseleinen blaadjes en zinken bloemknopjes te herstellen. 

Hij schonk de trommel aan het Rolder Historisch Gezelschap. Door de verhuizing van de historische vereniging naar de Boerhoorn zat de club met een opslagprobleem. Schutrups had wel een idee en nam de graftrommel terug. Vervolgens nam hij contact op met de gemeente. ,,Ik vind dat de trommel bewaard moet blijven en waar kan dat het beste dan op de begraafplaats zelf. Ik heb een kast om de graftrommel gemaakt en in overleg met de gemeente hebben we deze aan het lijkenhuisje bevestigd. Bij de trommel hebben we een bankje geplaatst waar mensen even kunnen gaan zitten. De firma de Ridder, die grafmonumenten maakt, heeft een plaquette geschonken. Zo worden Egbert Meijering en Grietje Eiten ook geëerd. Het was tenslotte hun graftrommel.”

Het is niet de eerste graftrommel in Aa en Hunze die terugkeert op de begraafplaats. Op de begraafplaats in Eext keerden in 2016 ook drie oude graftrommels terug. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding