De Gieterstraat in Rolde die vol ligt met ongewenste drempels.
De Gieterstraat in Rolde die vol ligt met ongewenste drempels. (Foto: Henry Koops)

Oude eiken wegvak Rolde - Anderen blijven behouden

Algemeen

ROLDE – De 345 eiken langs de weg tussen Rolde en Anderen zullen worden behouden als de gemeente de weg gaat herstellen. De gemeente deed de afgelopen maanden onderzoek naar een manier om de ‘hobbelweg’ te kunnen herstellen. Door een innovatieve techniek kan de weg worden hersteld en de bomen langs de weg kunnen worden gespaard.

De oudste verharde weg van Drenthe is verzakt door de werking van de veenbodem die onder het wegdek ligt. Het ‘golvende’ wegdek is een gevaar voorde verkeersveiligheid. Auto’s worden bij een hoge snelheid bijna gelanceerd. De maximumsnelheid is dan ook teruggebracht naar 30 kilometer per uur. De gemeenteraad had er bij het college op aangedrongen om bij de herstelwerkzaamheden de bomen langs de weg te behouden. 

,,We zijn als college blij de gemeenteraad te kunnen melden dat er een innovatieve manier gevonden is om de hobbelige weg tussen Rolde en Anderen aan te pakken. De bovenlaag van het wegdek wordt verwijderd. Dan worden er gaten in de bodem geboord. In de gaten wordt vervolgens grind gestort. Hierdoor wordt de onderlaag gestabiliseerd. De bodem zal hierdoor niet meer verzakken. De bomen langs de weg kunnen zo behouden blijven. Er zullen twee bomen worden verwijderd, maar deze verkeren in slechte staat, waardoor ze sowieso zouden worden gekapt,”, zegt wethouder Ivo Berghuis. ,,De methode wordt veel in Duitsland toegepast. In Nederland wat minder, maar ook hier is deze techniek al met succes toegepast.” 

Naast het verbeteren van de verkeersveiligheid en het sparen van de bomen is er nog een voordeel van deze methode. ,,De inschatting is dat deze methode 20 procent goedkoper is. We hadden in de begroting van 2023 voor de wegrenovatie acht ton gereserveerd. 125.000 euro was bedoeld voor de bomenkap”, zegt Berghuis die op deze manier een duurzaam herstel van de weg verwacht. De werkzaamheden zullen na de zomervakantie van 2023 van start gaan. 

De gemeenteraad wordt op 8 december bijgepraat over het onderzoek en het visiedocument over het wegvak Rolde – Anderen. Deze informatiesessie is bij te wonen in de raadzaal en live te volgen via www.aaenhunze.nl/ris