Er was veel belangstelling voor informatie over zonnepanelen in Rolde.
Er was veel belangstelling voor informatie over zonnepanelen in Rolde. (Eigen foto)

REN-infoavond zonne-energie goed bezocht

Algemeen

ROLDE – Ongeveer 60 belangstellenden lieten zich in de Boerhoorn in Rolde informeren over de mogelijkheden om zelf energie op te wekken. Peter Mol van de Natuur en Milieu Federatie Drenthe en de firma’s Woortman uit Gieten en GroenWonen uit Zuidbroek namen de bezoekers mee in alle ontwikkelingen omtrent zon-op-dak. 

De aanwezigen hoorden onder meer dat ook als een dak niet op het zuiden ligt, maar een oost-westligging heeft, er prima zonnepanelen op beide kanten kunnen worden geplaatst. De levertijden voor zonnepanelen blijken gelukkig bij beide bedrijven ook nog best mee te vallen. En zelfs als de saldering lager wordt vanaf 2025 blijven zonnepanelen voor eigen gebruik nog steeds rendabel. Er was verder aandacht voor de kwaliteit van zonnepanelen en de mogelijkheid tot recyclen van panelen, die gelukkig steeds beter wordt. Er bestaat zelfs een keurmerk voor: cradle-to-crade (C2C). 

De mensen in de zaal stelden veel vragen, die allemaal konden worden beantwoord. ,,Het onderwerp bleek echt te leven onder de aanwezigen”, zegt Anita Mooijman namen Rolde Energieneutraal. Zo zetten weer een aantal dorpsgenoten stappen in het verduurzamen. Samen op weg naar een energie-neutraal Rolde.”