De plaats waar het herdenkingsmonument zal komen.
De plaats waar het herdenkingsmonument zal komen. (Eigen foto)

Annen krijgt na 78 jaar herdenkingsmonument

Algemeen

ANNEN - Het dorp Annen krijgt na 78 jaar nog een herdenkingsmonument voor de mensen uit Annen die in de Tweede Wereldoorlog in Europa en voormalig Nederlands-Indië zijn omgekomen. Dit gaat gebeuren op initiatief van de Historische Vereniging Annen. ,,Het mooie aan dit initiatief is dat het laat zien waar wij als dorp sterk in zijn. Het monument wordt namelijk gemaakt door Anneroelen, naar een ontwerp van Albert Rademaker”, zegt voorzitter Geert Anninga. 

Albert Rademaker en Geert Anninga maken samen met Klaas Behling, Geert Dekker en Arjan de Jonge deel uit van de werkgroep Herdenkingsmonument van de Historische Vereniging Annen,,Ik heb me er altijd over verbaasd dat er in Annen - in tegenstelling tot in de ons omringende dorpen - geen herdenkingsplek is waarop de namen van de slachtoffers uit Annen worden vermeld. Dat er nu pas een herdenkingsmonument in Annen komt is wellicht een gevolg van het oorlogsverleden van Annen. Dit is de reden om voor het monument een steen met een litteken te gebruiken. De steen staat voor de gemeenschap in Annen en deze is getekend”, zegt Rademaker. 

Gevoelig
Dat er geen oorlogsmonument is in het dorp heeft te maken met de gevoeligheden in het dorp over de oorlogsperiode. Veel inwoners van het dorp waren toen aanhanger van de NSB. ,,Er zijn vaker plannen geweest voor een herdenkingsmonument, maar men heeft het nooit aangedurfd. Het oorlogsverleden werd in Annen doodgezwegen. Mensen werden jarenlang nog nagewezen, ook nabestaanden. Deze mensen schamen zich en durven er niet vooruit te komen. Ik ken mensen in het dorp die het daar nog steeds erg moeilijk mee hebben. We vinden het tijd om daar overheen te stappen. Je kunt mensen waarvan de opa ‘fout’ was in de oorlog dat niet blijven aanrekenen. Het was toen ook een andere tijd. Er was veel armoede en de NSB beloofde voor deze mensen betere tijden. En men wist niet wat er allemaal gebeurde, want de informatievoorziening was toen anders dan nu.”

Laten rusten
Anninga geeft aan dat we het verleden moeten laten rusten. Het doel van het monument is dat we beseffen wat vrijheid is. Dat willen we aan de kinderen van nu overbrengen. Vrijheid gaat niet vanzelf.” Rademaker heeft met zijn ontwerp aangesloten bij het landelijk 4 en 5 mei-thema Vier de vrijheid. Daarom heb ik gekozen voor een wimpel; een guirlande”, licht hij toe. ,,Een roestvrijstalen wimpel die rondom de steen slingert. Toen ik de schetsen en de maquette liet zien aan de betrokkenen, zagen ze direct een omarming van de steen. Daarom kiezen we in Annen voor het thema Omarm de vrijheid.”

Zes inwoners omgekomen
Zes inwoners uit Annen zijn in de oorlog omgekomen. Het gaat om Arend Kors (29), Jan Ottens (33), Trientje Soegies (57), Harm Nijborg (19), Roelie Reitsma (25) en Hindrik Redeker (20). Hun namen komen op de sokkel van 80x80x80 centimeter waar de steen met guirlande op wordt geplaatst. Aan de voorzijde van de sokkel komen de namen van de slachtoffers en op de schuine bovenkant van de sokkel in roestvrijstaal de tekst Gedenk de offers

Locatie
Het monument wordt geplaatst op het brinkje bij de kruising Schoolstraat/Molenakkers tegenover de school. Annen werd op 13 april 1945 bevrijd. Nu 78 jaar later zal op deze dag het monument worden onthuld. De eerste dodenherdenking in het dorp zal op 4 mei bij het herdenkingsmonument plaatsvinden samen met schoolkinderen en de muziekvereniging. Obs De Eshoek pakt het thema ook op. De school zal aandacht besteden aan het monument en de historische vereniging zal enkele gastlessen verzorgen.

Herdenken
,,We hadden wel kunnen wachten tot een jubileumjaar, maar het is mooi dat het monument er nu zo snel mogelijk komt. Er zijn nog mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Het is belangrijk dat zij ook een monument in het dorp hebben om te kunnen herdenken”, besluit Anninga.