Joppie Stokker wordt gefeliciteerd door burgemeester Hiemstra met haar 100e verjaardag.
Joppie Stokker wordt gefeliciteerd door burgemeester Hiemstra met haar 100e verjaardag. (Foto: Henry Koops)

Joppie Stokker viert 100ste verjaardag

Algemeen

ROLDE - Jacobje Stokker-Thalens (Joppie) is afgelopen maandag 100 jaar geworden. Joppie werd geboren in een boerderijtje bij Grolloo, in ’t veld’ , waar ze opgroeide. Na haar lagere schoolperiode moest ze meehelpen op de boerderij van haar ouders.

Hoogtepunten in haar vroege jeugd waren de bijeenkomsten en feestjes in het ‘blikken kerkie’ in Grolloo en de danslessen voor de oorlog bij Piest in Rolde (later Erkelens).

In november 1945 trouwde ze met Frederik (Fré) Stokker uit Gasteren. Na eerst in Gasteren en daarna bij haar ouders in Grolloo ingewoond te hebben, bouwde het stel rond 1947 samen met een broer van Fré en zijn vrouw een bedrijf (klompenmakerij) met woonhuis aan de Grote Brink in Rolde. Het was het eerste huis dat door particulieren na de oorlog in Rolde gebouwd werd. De mensen schudden hun hoofd en meenden: ” Oh, oh, die kriegt het hoofd nooit meer deur de halster”.

Ze kreeg vier kinderen, waarvan Eite en Marchien inmiddels zijn overleden. Naast de opvoeding van de kinderen en de huishouding, hielp ze in het bedrijf. Soms hielp ze met het verven van de klompen en vaak deed ze de verkoop.

Haar man is in 2001 overleden. Nog steeds woont ze op 100-jarige leeftijd zelfstandig in hun huis. Bijgestaan door Icare, een huishoudelijke hulp en de mantelzorg van familie gedijt ze hier best. Ze heeft er plezier in om in haar tuin bramen, pruimen en bessen te plukken en courgettes te kweken. Nog steeds maakt ze hiervan een soepje verrijkt met gerookte zalm.

Vervelen doet ze zich niet. Ze maakt de dagelijkse sudoku van de krant; doet rummikuppen met een vrijwilliger van ‘Omzien naar mekaar’, familie en vriendin. Daarnaast fietst ze elke dag 3 tot 5 km op haar hometrainer. Waar ze echter het meeste plezier uit haalt, is het maken van kaarten. Een grote hobby. Allerlei technieken heeft ze gedaan. Onlangs is ze nog met diamant painting begonnen. 

Ze is enorm verrast op haar verjaardag. Via Facebook en WhatsApp is een bericht uitgegaan om haar (zelfgemaakte) kaarten te sturen. Overdonderd was ze door de meer dan 150 reacties hierop voor haar 100ste verjaardag.

Haar verjaardag heeft ze gevierd bij café Popken in Ekehaar, waarbij ook haar 9 kleinkinderen en 10 achterkleinkinderen aanwezig waren.