Het paasvuur in Spijkerboor.
Het paasvuur in Spijkerboor.

‘Paasvuur organiseren is meer gedoe’, maar traditie moet blijven’

Algemeen

AA EN HUNZE – De traditie van het paasvuur gaat ver terug. In vroeger tijden was er op tweede paasdag een strijd gaande tussen de dorpen wie het grootste en langstdurende paasvuur had. Inwoners trokken zingend het dorp door om materiaal in te zamelen voor de paasbulten: Hei je nog old ruven en old wannen; Die wij Paosenmaondag brannen; Of een bossien bessenrys; Anders hew’wy Paosenmaondag nies”.

De traditie staat ter discussie en voor organisaties die het evenement van het paasvuur organiseren wordt het steeds lastiger om een vergunning te krijgen. In Aa en Hunze hebben twaalf organisaties een langlopende vergunning, omdat zij op een bestaande locatie een paasvuur houden. Voor vijf organisaties ligt dit anders; ze zijn nieuw of gaan naar een andere locatie. Zij moeten via de gemeente een ontheffing aanvragen bij de provincie Drenthe en Aerius-bereking doen. 

Dorpsbelangen Anderen moet uitwijken naar de andere kant van het dorp, omdat de boer mais op de paasvuurlocatie gaat telen. ,,De locatie ligt bij een Natura 2000-gebied, waarvan de kritische depositiewaarde te hoog is. Maar het maakt niet waar je in Anderen een paasvuur aansteekt. Het zit altijd bij een Natura2000-gebied. We hebben een Aerius-berekening laten doen. Maar hebben aanvullende vragen gekregen. We wachten op de bevestiging van de gemeente, dus wachten we ook nog maar even met het inzamelen van snoeihout”, zegt secretaris Boudewijn van Baal. 

IJsvereniging De Hunze organiseert het paasvuur van Spijkerboor. ,,We hebben ook te maken met het bouwplan van de grondeigenaar. We kunnen kiezen uit diverse locaties en voor sommigen hebben we een vergunning. Dit jaar kunnen we terecht achter de Veenweg, maar dat betekent wel dat we een ontheffing moeten aanvragen en een Aerius-berekening moeten laten uitvoeren”, zeg Gerard Esser. ,,Het is wel wat meer gedoe, maar we laten ons niet ontmoedigen. We willen de traditie graag in ere houden en de bevolking rekent er toch op. De gemeente laat wat lang op zich wachten, maar we gaan ervan uit dat het goedkomt en dat de kinderen uit de groepen 6, 7 en 8 van de basisschool eerste paasdag met fakkels de paasbult aan mogen steken. Het is een mooie traditie waar veel mensen plezier aan beleven.”

De andere dorpen die een ontheffing nodig hebben zijn Annen, Anloo en Eexterzandvoort.