Celliste Mare Keja mag gaan studeren de internationale topschool ‘La Escuela Superior de Música Reina Sofía in Madrid.
Celliste Mare Keja mag gaan studeren de internationale topschool ‘La Escuela Superior de Música Reina Sofía in Madrid. (Foto: Maurice Vos)

Droom komt uit voor celliste Mare Keja uit Anderen

Algemeen

ANDEREN – De 18-jarige Mare Keja uit Anderen leeft nog een beetje in een roes. Ze kwam vorige week terug uit Madrid waar ze het nieuws kreeg dat ze door de zware audities van de internationale topschool ‘La Escuela Superior de Música Reina Sofía’ is gekomen en een plaats heeft gekregen om daar te studeren.

Mare Keja, die opgroeide in Rolde, zal in de klas komen van de cellist Ivan Monighetti, een droom voor haar die uitkomt. Monighetti is de laatste leerling van de wereldberoemde cellist Rostropovich en heeft grote namen als Sol Gabetta en Kian Soltani opgeleid.

Mare Keja was winnares van het Prinses Christina Concours 2019. Hierdoor kon ze de internationale masterclass bij de Russische cellist Ivan Monighetti in  Basel volgen en kreeg ze de kans om bij hem verder te studeren. Een jaar later won ze de Drentse Cultuurprijs 2020. De talentvolle celliste zal voordat ze naar Spanje gaat nog het celloconcert van Khachaturian uitvoeren met het Drents Symfonie Orkest onder leiding van Pieter Cox. Het is voor haar heel bijzonder om voor haar vertrek naar Madrid dit concert met het Drents Symfonie Orkest uit te voeren. Daarbij komt dat dit voor zowel cello en orkest een heel uitdagend maar indrukwekkend concert is van de Russische componist Khachaturian uit 1946. Daarvan wordt gezegd dat het de echo is van zijn traumatische ervaringen van de oorlog. Met veel passie heeft het Drents Symfonie Orkest zich op dit werk gestort.

De concerten vinden plaats op 16 (Sleen), 20 (Havelte) en 21 april (Westerbork). Meer informatie over de concerten is te vinden op www.drentssymfonieorkest.nl.