De dienstregeling zal in 2024 verder ingeperkt worden.
De dienstregeling zal in 2024 verder ingeperkt worden. (Foto: Henry Koops)

Inperking dienstregeling door tekort bij Ov-bureau Groningen Drenthe

Algemeen

DRENTHE - Het bestuur van Ov-bureau Groningen Drenthe heeft de ontwerp hoofdlijnen dienstregeling 2024 goedgekeurd. De ontwerp hoofdlijnen zijn inmiddels beschikbaar op www.ovbureau.nl. Iedereen kan tot en met 13 juni reageren op de ontwerp hoofdlijnen. Begin juli stelt het dagelijks bestuur van het ov-bureau de hoofdlijnen dienstregeling 2024 definitief vast. 

De ontwerpbegroting 2024 van het ov-bureau laat een tekort zien van 8,2 miljoen euro. Dit komt met name doordat het aantal reizigers 20 procent lager ligt dan voor corona. De inkomsten voor het studentenreisrecht dalen en tegelijkertijd sterk gestegen (brandstof)kosten. Het Rijk heeft aangegeven hier niet in bij te kunnen dragen, waardoor het tekort in de regio opgelost moet worden. Naast het aanpassen van de dienstregeling aan ‘het nieuwe normaal’ wordt ook voor een deel de financiële reserve van het ov-bureau aangesproken en doen de provincies Groningen en Drenthe en gemeente Groningen een extra financiële bijdrage om te voorkomen dat buslijnen moeten verdwijnen.

In de ontwerp hoofdlijnen zijn maatregelen opgenomen grote besparingen opleveren, maar daarbij zo min mogelijk gevolgen hebben voor reizigers, zoals op werkdagen tussen Kerst en Oud en Nieuw rijden de bussen volgens de zaterdagdienstregeling. De zomervakantiedienstregeling wordt verlengd van 6 naar 7 weken. Qliners rijden op verschillende momenten minder frequent. Qliner 310 gaat tussen Veendam en Gieten bijvoorbeeld op werkdagen grotendeels terug van 2 naar 1 keer per uur.

Daarnaast zijn in de hoofdlijnen maatregelen opgenomen voor veel buslijnen die volgens het bestuur zo min mogelijk gevolgen hebben voor reizigers, zoals maatregelen op lijn(delen) waar beperkt gebruik van wordt gemaakt, zoals:

Qliner 310 Assen – Veendam: op werkdagen tussen Assen en Gieten vervallen enkele ritten, tussen globaal 07.00 en 18.00 uur blijft twee keer per uur een bus rijden. Tussen Gieten en Veendam rijdt de hele dag elk uur een bus aangevuld met twee extra ritten in de ochtendspits. Nu rijden hier nog in de brede spits twee bussen per uur.

Buslijn 51 Groningen – Haren – Zuidlaren op werkdagen weer elk uur als doorgaande lijn door laten rijden naar Annen en Assen. Lijn 51 vervangt daarmee lijn 52 tussen Annen en Assen. Waar nodig zal lijn 51 tussen Groningen – Haren (en Zuidlaren) daarnaast vaker dan 1 keer per uur rijden. Schoolgaande kinderen in Haren kunnen vanuit Zuidlaren en Annen zonder overstap in een keer doorrijden. De verbinding wordt hiermee robuuster. Sinds december rijdt lijn 52 tussen Assen en Annen ook in de avonduren en op zaterdag. Op basis van de ontwikkeling in het gebruik komende periode, zal op een later moment worden besloten of dit wel of niet zal blijven rijden.

,,Mocht besloten worden bovenop de maatregelen die eerder dit memo zijn genoemd nog eens 2,15 miljoen euro extra te bezuinigen op de dienstregeling, dan is onderstaand de lijst met aanvullende maatregelen om deze bezuiniging te kunnen invullen. Dit betreft lijnen met een lage kostendekkingsgraad die komen te vervallen. Met deze maatregelen zakken we door de bodem. Hierbij is ook rekening gehouden met wegvallende opbrengsten als gevolg van het opheffen van lijnen. Vanuit het ov-bureau is het nadrukkelijke advies deze maatregelen niet te nemen”, aldus het bestuur. 

Lijnen die mogelijk verdwijnen:

Buslijn 77 Gieten – De Hilte – Bareveld vervalt volledig. Kostendekkingsgraad 10 procent. Alternatief voor de enkele reizigers is de fiets naar Gieten of Wildervank of hubtaxi.

Buslijn 59 Exloo – Borger – Drouwen – Gasselte – Gieten vervalt volledig. Deze lijn rijdt in de winterperiode met achtpersoonsbusjes en in de zomerperiode met grote bussen om grotere vervoersstromen naar onder andere Drouwenerzand op bepaalde dagen te kunnen opvangen. De kostendekkingsgraad van deze lijn is 9 procent. Alternatief voor de meeste reizigers is eigen vervoer en in een enkel geval Qliner 312 tussen Gasselte en Gieten. Ook is de hubtaxi beschikbaar vanaf hub Gieten of Borger. De toeristische bestemmingen tussen Exloo en Gieten zijn dan alleen nog te bereiken via een beperkt aantal haltes aan de N34.

Iedereen kan tot en met 13 juni reageren op de ontwerp hoofdlijnen per mail via info@ovbureau.nl of per post via postbus 189, 9400 AD Assen. Daarnaast wordt de Consumentenplatforms Groningen en Drenthe om een advies gevraagd en vindt overleg plaats met gemeenten.