Eva Heuten schreeuwt het uit van vreugde na een treffer.
Eva Heuten schreeuwt het uit van vreugde na een treffer. (Eigen foto)

Eva Heuten wint met Oranje zilver op EK Beachhandbal

Algemeen

NAZARE – Eva Heuten heeft met het Nederlands Beachhandbalteam een zilveren medaille gewonnen tijden het Europees Kampioenschap in Portugal. De Oranje Beach Dames verloren in Nazaré de finale van Duitsland door shoot-outs.

De 18-jarige Eva Heuten uit Gasselternijveen maakte voor het eerst deel uit van de seniorenselectie. Meike Luis, haar maatje van Unitas, viel net buiten de boot. ,,Ik ben als nieuwkomer fantastisch opgevangen door de groep. De andere meiden spelen al meerdere jaren samen en zijn goed op elkaar ingespeeld. Ik kan veel van hen leren. Maar ik werd snel in de groep opgenomen.”

Heuten vond dus snel haar draai en kijkt tevreden terug op het EK. ,,Het is natuurlijk allemaal wat moeilijker bij de senioren, maar ik vond al snel mijn draai. De ballen gingen er al snel lekker in. Ik heb voor mijn gevoel een goed toernooi gespeeld.” Het beachhandbaltalent uit Gasselternijveen speelde als een soort ‘vliegende keep’, waardoor haar treffers dubbel tellen. Daarmee spreek bondscoach Léon Budé zijn vertrouwen in haar uit. 

De finale tegen Duitsland was spannend. ,,De druk lag volledig bij hen. Zij zijn meervoudige Europees kampioen en regerend wereldkampioen. Nederland had nog nooit op een groot toernooi een halve finale gehaald. Wij konden onbevangen spelen. De eerste set ging dan ook goed en die wonnen we. In de tweede set was Duitsland aan ons spelletje gewend en gingen we wat meer fouten maken.” Shoot-outs moesten de beslissing brengen. Duitsland benutte alle shoot-outs. Nederland mist er twee. Heuten was één van de spelers die miste. ,,Ik zou geen shoot-out nemen, maar een van mijn teamgenoten die op het lijstje stond, had rood gekregen. Natuurlijk baal je, maar we kunnen terugkijken op een fantastisch toernooi, waardoor je het snel vergeet.”

Het spelen in Oranje smaakt na meer voor Heuten die een tussenjaar tijdens haar opleiding heeft en dus al haar aandacht op het beachhandballen kan richten. ,,We gaan 18 juni naar Polen voor de European Games. Mijn ambitie ligt bij het beachhandballen. Ik heb het erg naar mijn zin bij Unitas. We zijn kampioen geworden en gaan Hoofdklasse spelen. Een overstap naar eredivisionist E&O zie ik nog niet zitten. Beachhandbal heeft nu mijn prioriteit.”