De doorkomst van de Ronde van Spanje in 2009 in Gieten.
De doorkomst van de Ronde van Spanje in 2009 in Gieten. (Foto: Henry Koops)

Groot randgebeuren in Gieten bij doorkomst EK wielrennen op de weg

Algemeen
33

GIETEN - Het Europees kampioenschap wielrennen op de weg voor de elite-/beroepsrenners zal op zondag 24 september in Drenthe worden gehouden. De start voor de ruim 200 kilometer lange etappe is om 12.00 uur in Assen en na een lus door Noord Drenthe wordt na ongeveer 70 kilmeter rond 13.30 uur de doorkomst in Gieten verwacht.

In 2009 was er ook een soortgelijke doorkomst bij de Vuelta (Ronde van Spanje) en bruiste het centrum van Gieten door de vele activiteiten en de vele, vele toeschouwers. De Vereniging Gieter Wielerronde is gevraagd om ook nu weer een evenement op te zetten waarbij het de bedoeling is dat er weer vele toeschouwers langs het parkoers zullen staan en dat de camerabeelden bij de live tv-uitzending zullen tonen dat Gieten een echt en bruisend wielerdorp is. De gehele wedstrijd is live in beeld op tv. Het wordt in minimaal twaalf landen en via Eurosport live uitgezonden zodat het dorp Gieten zich kan profileren. Net als in 2009 zal de Stationsstraat het centrale punt van de organisatie worden.

Op het parkeerterrein bij Jumbo Abbas zal op zondagmiddag een gezellig horecaplein worden ingericht waar allerlei activiteiten zullen plaatsvinden. Dit vanaf 12.00 uur en doorlopend tot 17.30 uur. Er komt een groot podium waarop een dj de aanwezigen zal vermaken en waar ook een tweetal Gieter koren zich zullen laten horen. Ook is er een groot tv-scherm waar de aanwezigen de gehele wedstrijd van de beroepsrenners kunnen volgen van start tot finish op de Col du VAM. Ook zal het slotceremonie van de Nationale Sportweek op het podium plaatsvinden. Dit alles in nauwe samenwerking met Team Sport van de Gemeente Aa en Hunze.

Ook kinderen worden bij dit geheel nadrukkelijk betrokken en is er een leuk evenement opgezet. De doelstelling is om 100 kinderen uit Gieten hun fiets en zichzelf te versieren en deze dan langs de route (onder begeleiding) op te stellen zodat het een fleurig geheel wordt waar de camera’s niet om heen kunnen. Een mooi levend kunstwerk langs het parkoers aan de Asserstraat.
De kinderen worden dan rond 12.30 uur verwacht bij het Gemeentehuis en het geheel zal duren tot ongeveer 14.00 uur waarna de kinderen dezelfde route als de renners gaan volgen langs het publiek tot aan de hoek Stationsstraat/Heetkamp, waar de prijsuitreiking zal plaatsvinden op de parkeerplaats voor Jumbo Abbas. 

De organisatie roept kinderen uit Gieten op om hun fiets, driewieler, autoped of skelter te versieren en mee te doen bij de presentatie op 24 september.  De eerste 100 aanmelders ontvangen allen een startpremie van 20,00 om materialen aan te schaffen voor de versiering van het kind zelf en de fiets. Daarnaast worden de mooiste creaties (totaalbeeld van fiets en kind) beloond met prachtige prijzen. Aanmelden kan via j.warners46@ziggo.nl. Er wordt dan nader contact opgenomen.