Het platteland van Drenthe kent vele verschijningsvormen. (foto: provincie Drenthe)
Het platteland van Drenthe kent vele verschijningsvormen. (foto: provincie Drenthe)

Inwoners Drenthe kunnen ideeën spuien voor toekomstbestendig platteland

Algemeen

DRENTHE - Inwoners, ondernemers of organisaties in Drenthe die een goed idee hebben dat bijdraagt aan een duurzaam en toekomstbestendig platteland - bijvoorbeeld op het gebied van economie, leefbaarheid of klimaat - zijn welkom tijdens de Plattelandscafés. 

De bijeenkomsten worden georganiseerd om projectideeën met elkaar uit te wisselen, elkaar te inspireren en elkaar verder te helpen. ,,Samen kunnen we ons platteland mooier en vitaler maken. Voor goede ideeën is bovendien geld beschikbaar vanuit LEADER, het Europees subsidieprogramma voor een vitaal platteland’’, aldus de provincie. Te denken valt aan nieuwe zorginitiatieven die aansluiten bij de behoefte in het gebied, het benutten van vrijkomende gebouwen voor andere bedrijvigheid of nieuwe woonvormen, samenwerking tussen landbouwbedrijven, ondernemers en inwoners uit de omgeving over bijvoorbeeld klimaat, biodiversiteit of verbreding en duurzame, circulaire en toekomstbestendige voorzieningen.

De Plattelandscafés vinden plaats op donderdag 14 september in MFC De Brinkhof in Norg, op woensdag 20 september in MFC Boerhoorn in Rolde, op maandag 25 september in Buitencentrum De Poort in Ruinen en op woensdag 4 oktober in MFC De Brink in Sleen, steeds van 17.00 tot 21.00 uur. De plattelandscafés zijn inloopbijeenkomsten: mensen kunnen binnenlopen op het moment dat het hen schikt. Meer informatie over het programma is te vinden op www.leaderdrenthe.nl, waar belangstellenden zich ook direct kunnen aanmelden via het aanmeldformulier.

Wat is LEADER?
LEADER is een Europees subsidieprogramma voor projecten die bijdragen aan de leefbaarheid van het platteland. Het programma subsidieert niet alleen, maar wil ook helpen bij het ontwikkelen van plannen en projecten. De filosofie is mensen samenbrengen, het proces op gang brengen en stimuleren dat er dingen gebeuren. Het nieuwe LEADER-programma voor Drenthe gaat komend najaar van start.