Afbeelding

Energiescans in Gasselternijveen uitgevoerd

Algemeen

GASSELTERNIJVEEN - Dorpscoöperatie de Brug heeft het initiatief genomen om de inwoners van Gasselternijveen een energiescan aan te bieden. Op verzoek konden warmtebeelden gemaakt en vragenlijsten ingevuld worden. Daarbij kwamen de allerlei zaken op het gebied van het energieverbruik van het huishouden aan de orde. De noodzaak om het initiatief te beginnen werd groter naar aanleiding van de explosief groeiende energieprijzen door de boycot van fossiele brandstoffen uit Rusland na de inval in Oekraïne.

De uitvoering van de scans is door vijf vrijwilligers gedaan, die de aanpak tijdens een informatieavond hebben toegelicht aan belangstellenden. De opkomst was voor de initiatiefnemers een verrassing en groot, meer dan 85 adressen hebben zich aangemeld via het Dorpsportaal.

De scans zijn in november begonnen, waarbij voor de warmtebeelden af en toe een kleine vertraging kwam naar aanleiding van hoge buitentemperaturen waardoor de beelden nietszeggend zouden worden. Alle scans waren in mei uitgevoerd en gedurende de zomer zijn/worden de laatste rapportages een de deelnemende inwoners beschikbaar gesteld.

De resultaten van de scans zijn zeer uiteenlopend: er waren adressen die het super voor elkaar hebben, tot adressen waar best nog wel wat te verbeteren is, op zowel de verwarming en verlichting als het aanwezige wit- en bruingoed. Tijdens de scans is ook het CO2-gehalte in de woningen gemeten en was in veel gevallen aanleiding om beter te ventileren. ,,Het mooiste resultaat is de bewustwording en de saamhorigheid in het dorp, wat een warm gevoel opleverde waardoor de thermostaat voor hetzelfde gevoel ook een tikkie lager kon”, aldus Piet Wolters van de Brug.