De Warme Bossen in Schoonloo.
De Warme Bossen in Schoonloo. (Eigen foto)

Zorgen om overname campings door investeringsbedrijven

Algemeen

SCHOONLOO – De gemeenteraad van Aa en Hunze wil in een breder perspectief gaan kijken naar de ontwikkelingen rondom recreatieparken die worden overgenomen door grote investeringsbedrijven. Aanleiding is een brief van een twintigtal recreanten met een vaste staanplaats op recreatiepark De Warme Bossen in Schoonloo 

Het eigenaarschap van camping De Warme Bossen in Schoonloo is 1 april overgegaan naar Hofparken in Amsterdam. De nieuwe eigenaar is voornemens om over twee jaar 150 chalets te bouwen op het terrein van de huidige camping én het agrarisch gebied direct achter het terrein. ,,Volgens nieuwsberichten zijn reeds 75 van de te bouwen chalets verkocht. De huidige vaste staanplaatsen met stacaravans dienen binnen twee jaar hiervoor plaats te maken. De eigenaren van de stacaravans zijn vorig jaar via een schrijven hiervan op de hoogte gebracht. Alle eigenaren hebben in de loop der jaren veel geld en tijd geïnvesteerd. Het bericht kwam als een donderslag. Er is veel boosheid en verdriet. Helaas is de wet zo dat hiertegen niets is in te brengen”, zegt Frits Homan namens de recreanten. ,,Er zijn mensen die al meer dan 40 jaar hun ziel en zaligheid in hun stacaravan hebben gestopt en dat wordt zomaar tenietgedaan.” Homan vraagt zich af of de plannen wel binnen de huidige bestemmingen past. Ook maakt hij zich zorgen over de volgroeide bomen op het terrein die weleens slachtoffer kunnen worden van de uitbreiding en daar mee zullen volgens hem ook beschermde diersoorten verdwijnen.”

GroenLinks had de brief op de agenda van de raadsvergadering laten plaatsen. Niet direct om de situatie in Schoonloo aan te kaarten, maar om de situatie van de investeringsmaatschappijen in groter perspectief te bespreken. ,,We krijgen hierover onvoldoende mee en weten niet wat er speelt. De veranderingen hebben impact op de omgeving. Als gemeenteraad staan we steeds op achterstand”, is Lukas Koops van mening. D66 kon zich vinden in de zorgen van GroenLinks. PvdA’er Frits Klein Langenhorst opperde om het bestemmingsplan Buitengebied tegen het licht te houden. Dat was tegen het zere been van Greet Oosterhuis van Gemeentebelangen die vindt dat de vaststelling van het huidige bestemmingsplan Buitengebied al heel veel tijd en geld had gekost. De zorg om de bestemmingsplannen zal volgens burgemeester Anno Wietze Hiemstra ook weer ter sprake komen na de invoering van de Omgevingswet. Volgens de VVD vallen de plannen in Schoonloo binnen de huidige bestemmingsplannen, dus valt er niets meer aan te doen. Het is aan de partijen om te kijken of men de situatie van de Warme Bossen in een breder perspectief wil gaan bespreken. Naast de familiecamping in Schoonloo is onlangs ook camping de Lente van Drenthe in Gasselte overgenomen door de Franse investeringsmaatschappij Siblu. Deze investeringsmaatschappij heeft campings in Zeeland en Frankrijk en is actief in Kropswolde en bij Lauwersoog.