De kopgroep van het EK Wielrennen wordt aangemodigd door kinderen uit Gieten en van de Biester.
De kopgroep van het EK Wielrennen wordt aangemodigd door kinderen uit Gieten en van de Biester. (Foto: Henry Koops)

Dorpen Aa en Hunze laten zich goed zien tijdens EK Wielrennen

Algemeen

AA EN HUNZE – De gemeente Aa en Hunze heeft zich goed gepresenteerd tijdens het EK Wielrennen in Drenthe. ,,Het is moeilijk te meten wat een dergelijk evenement de gemeente oplevert”, zegt sportcombi Marije Joling van de gemeente Aa en Hunze. ,,En je moet dan ook een beetje geluk hebben dat de tv-zenders de gemeente een beetje goed in beeld brengen. Aan de dorpen heeft het niet gelegen, daar heeft men flink hun best gedaan.”

Het is inderdaad geluk hebben hoe de regie de doorkomst van de koers in beeld brengt. De uitzending van de NOS begon met de doorkomst van Eext. In Annen had men toen al een dikke bandenrace, georganiseerd door Team Jumbo Visma, achter de rug. Bij winkelcentrum d’Anloop was en fietsbehendigheidsparkoers ingericht en konden inwoners op fietsen op een rollerbank 1000 meter tegen elkaar fietsen. Profrenster Lonneke Uneken was aanwezig om de jeugd aan te moedigen. De inwoners van Annen moedigden vervolgens de eliterenners aan toen die door het dorp reden. De kijkers van NOS-sport zagen dat niet. 

Zij kregen een mooi beeld van Eext, een dorp waar iets minder aandacht aan het EK was besteed. Wel kwam het terrein van het jaarlijkse Concours Hippique mooi vanuit de lucht in beeld. De renners reden van Eext naar Gieten. Daar stonden aan de Asserstraat kinderen met hun versierde fietsen klaar om de renners aan te moedigen, onder hen veel vluchtelingkinderen van de Biester. Dit beeld werd niet door de regie opgevangen. Na een shot van de oversteek van de Hunebed Highway, kwam de kopgroep in beeld die op dat moment al op de Gasselterweg in de richting van Gasselte reed. Het peloton werd weer opgepakt op het einde van de Stationsweg, waardoor de activiteiten in het centrum van Gieten aan de kijker voorbijgingen.

De NOS besloot vervolgens om terug te gaan naar de Amsterdam Arena voor de voorbeschouwing van de voetbalwedstrijd Ajax-Feyenoord, die door het toedoen van de fans uiteindelijk niet werd uitgespeeld. De inzet van Dorpsbelangen Gasselte Kostvlies werd zo onderbelicht. Ook in het dorp op de Hondsrug was een dikke bandenrace gehouden. Schoolkinderen hadden shirts beschilderd met Europese elementen die langs het parkoers waren gehangen en er waren straatversieringen opgesteld. Ook had Dorpsbelangen een eerbetoon ingericht aan de Vuelta die in 2009 door het dorp kwam. Met strobalen was een kunstwerk gemaakt van 50 bij 50 meter met de tekst Gasselte mooi hè.

De tekst heeft de NOS-uitzending niet gehaald. De omroep pakte de koers weer op in Grolloo. De kleurrijke stofwolken van de Colorrun in het dorp waren toen al weer opgetrokken. Gelukkig komt verslaggever Herbert Dijkstra uit Drenthe en weet iets van zijn eigen omgeving. Zo wist hij te wat te vertellen over Harry ‘Cuby’ Muskee. Het bluesdorp waar de Grolloër vlag massaal uithing en er veel fietsen aan de kant van de weg stonden was voor een dag Fietsdorp Grolloo. 

Grolloo werd het einde voor de titelaspiraties van Bauke Mollema. De Groninger was betrokken bij de massale valpartij op de Schoonloërstraat. Mollema stapte nog wel weer op, maar stapte tussen Grolloo en Schoonloo definitief af. Het waren de laatste beelden van Aa en Hunze die de kijker op NPO1 te zien kregen. Gelukkig zenden ze in België wel de hele koers uit en mogelijk waren de dorpen ook in andere Europese landen te zien. 

,,Je moet een beetje geluk hebben, want dit kun je niet afdwingen”, zegt Marije Joling. De voormalig topschaatsster weet als geen ander hoe dergelijke zaken gaan. Maar ze is trots op de inzet van de inwoners van de dorpen. In Gasselte en Gieten konden de bezoekers na de doorkomst het wielerfeest nog voortzetten. In Gasselte was bij de muziekkoepel een EK Proefplein, waar lokale ondernemers hun lekkerste gerechten en drankjes serveerden. In Gieten kon men nog genieten van optredens van het Gemengd Gieter Koor en de band Lekker fris. Ook kon men op een groot scherm de finale van de Europese titelstrijd zien en zag men de Fransman Christophe Laporte Europees kampioen worden. Hij bleef de Belg Wout van Aert en de Nederlander Olav Kooi nipt voor. 

Drenthe kan terugkijken op een geslaagd wielerevenement en droomt er inmiddels van om ook de Tour de France naar de provincie te halen. 

Afbeelding
De prijswinnaars van de versierde fietsen en dikke bandenraces in Gasselte.
Afbeelding
Afbeelding
De kopgroep in Grolloo.
Het peloton rijdt ook Grolloo binnen.
Colorrun in Grolloo.
De verkeersregelaars van het EK Wielrennen in Grolloo.
De prijswinnaars van de versierde fietsen wonnen in het zonnetje gezet door wethouder Nienke Houwing.
Straatvoetbal in Gieten.
Het fietsspel uit het tv-programma Holland Sport was ook populair.
Strobalen kunstwerk bij Gasselte.
Versierde fiets in Gasselte
Op de spinfiets in Gasselte.