Het hek bij de Grote Moere is tot nader orde gesloten
Het hek bij de Grote Moere is tot nader orde gesloten (Foto: VDGO)

Staatsbosbeheer moet voorlopig stoppen met dempen Grote Moere in Grolloo

Algemeen

GROLLOO – Staatsbosbeheer is voorlopig gestopt met het dempen van voormalig zandwinplas De Grote Moere in Grolloo. Dit naar aanleiding van een handhavingsverzoek van Vereniging Dorpsbelangen Grolloo en omstreken (VDGO) bij de gemeente Aa en Hunze. 

Staatsbosbeheer wil de zandwinplas omturnen in een natuur- en recreatiepark, met wandelpaden, wat ondiepe waterpartijen, een mountainbikeroute en bankjes. Om het gevaarlijke 15 meter diepe zandgat te dempen worden overtollige partijen zand die vrijkomen bij allerlei bouwprojecten in de regio gestort.

VDGO heeft na een turbulente informatiebijeenkomst in 2022 over de plannen van Staatsbosbeheer met het diepe zandgat de werkgroep Grote Moere opgericht. Het doel van de werkgroep was te achterhalen wat er nu in en rondom de Grote Moere is gestort en of dit alles volgens de regels geschiedt. De werkgroep ontdekte dat er van 2001 tot heden geen planologische goedkeuring voor het dempen is en dat bij de uitvoering van de werkzaamheden wet- en regelgeving wordt overtreden. Daarnaast zijn er zorgen bij VDGO en inwoners van Grolloo over met name de kwaliteit van de gestorte grond en de invloed hiervan op het water. 

De werkgroep deed een verzoek en later sommeerde de werkgroep het college van burgemeester en wethouders van Aa en Hunze de situatie rondom de Grote Moere te handhaven en SBB een bouwstop op te leggen. De gemeente is de toezichthoudende instantie als het gaat over het bestemmingplan. Als het gaat over de kwaliteit van het water en de gestorte grond ín het water is Waterschap Hunze en Aa’s de toezichthoudende partij. De Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) controleert de kwaliteit van de grond die boven water wordt gestort.

,,In 2005 zijn onder het oude bestemmingsplan de aanlegwerkzaamheden niet als vergunningplichtig aangemerkt. Wij hebben gekeken of voor de aanlegwerkzaamheden een vergunning nodig is volgens het bestemmingplan. Hierbij is komen vast te staan dat voor de activiteit, door een wijziging in het bestemmingsplan in 2013, wel een aanlegvergunning moet worden verleend. We hebben de VDGO hierover geïnformeerd. Aan Staatsbosbeheer hebben wij gevraagd om de werkzaamheden te stoppen. Zij hebben hier gehoor aan gegeven en zijn inmiddels gestopt”, zegt wethouder Ivo Berghuis.

Het college wil ook weten hoe het staat met de kwaliteit van de gestorte grond en de invloed hiervan op het water. ,,Het Waterschap en de RUD zijn hiervoor de toezichthoudende partijen en wij zullen bij hen hierover navraag doen. Het Waterschap heeft inmiddels toegezegd om de kwaliteit actief te gaan onderzoeken”, aldus Berghuis die momenteel dus in afwachting is van de bevindingen van de toezichthoudende instanties over de kwaliteit van de gestorte grond. ,,Daarnaast bekijken wij of voor de aanlegwerkzaamheden die Staatsbosbeheer in het verleden heeft uitgevoerd een vergunning kan en moet worden verleend. Hierna kan een besluit worden genomen op het handhavingsverzoek van de VDGO. Na het afronden van het handhavingsverzoek zal ook moeten worden bekeken wat de toekomstplannen zijn van Staatsbosbeheer voor De Grote Moere en of wij hieraan medewerking kunnen verlenen.”

VDGO is blij dat het hek bij de Grote Moere sinds 26 oktober tot nader order is gesloten. ,,De werkgroep zal de nieuwe fase, zeker daar waar het gaat om verder uitvoering van de plannen van Staatsbosbeheer nauwlettend en op positief kritische wijze volgen, waarbij waarheidsvinding centraal zal blijven staan.”