Bart Lensen heeft zijn 'mojo' weer teruggevonden.
Bart Lensen heeft zijn 'mojo' weer teruggevonden. (Eigen foto)

Handballers Unitas defensief niet bij de les tegen koploper Aristos

Algemeen

ROLDE –  In het handbal geldt de regel dat als je de defensie op orde hebt, dat je in principe van elke tegenstander kunt winnen. Met goede communicatie, hard werken, ‘vuile’ meters maken en onverschrokken op het juiste moment het één tegen één duel aan te gaan, kun je het tegenstanders lastig maken om te scoren. De mannen van HV Unitas slaagden er in de dekking onvoldoende in om dat te realiseren en zo kon het gebeuren dat het Amsterdamse Aristos er met de volle buit vandoor ging. Eindstand 33–36.

De handballers van HV Unitas traden zaterdag in de eigen Boerhoorn Arena aan tegen Aristos. De Amsterdammers waren niet in hun sterkste samenstelling afgereisd naar Drenthe. Op voorhand bood dat kansen voor HV Unitas om, net als in het vorige seizoen, de huidige medekoplopers van de Eerste divisie te verslaan.

Het ging eigenlijk al in de eerste zeven minuten van de eerste helft mis. Bij een stand van 3–6 had Unitas al een tweeminutenstraf en drie strafworpen geïncasseerd. In totaal kregen de Roldenaren tien strafworpen tegen, veelal wegens duwen, en dat betekent dat je meestal te laat bent met de verdedigende actie. Maar het was niet alleen kommer en kwel wat de Rolder aanhang, uitgerust met spandoeken, voorgeschoteld kreeg. Het heeft eventjes geduurd, maar Bart Lensen lijkt eindelijk zijn ‘mojo’ weer te hebben gevonden. De opbouwer vloog met volle snelheid op en over de defensie heen en zorgde ervoor dat Unitas een beetje in het spoor kon blijven van de Amsterdammers. Maar door afspeelslordigheden en onvoldoende ‘agressief’ verdedigen kon Aristos aan het eind van de eerste helft uitlopen naar een 15–20 ruststand. Met name Tom van der Waas en Niels de Jong deden Unitas pijn.

In de tweede helft werden de mannen door coach Henk Smeenge in een 5-1-dekking het veld ingestuurd. Dit zorgde ervoor dat in elk geval de productie van Tom van der Waas enigszins opdroogde. Bovendien kreeg doelman Jarno Paasman met enkele fantastische reddingen meer grip op de schoten van de Amsterdammers. Naast Bart Lensen wist ook linkerhoek Bram Schutrup het doel beter te vinden. De formatie uit Rolde voelde dat er meer in zat en kwam terug in de wedstrijd. Na 40 minuten was de achterstand nog maar twee doelpunten in het voordeel van Aristos. Maar door het hoge aanvalstempo werd er op cruciale momenten balverlies geleden, ballen gingen over de zijlijn of werden in de handen van de tegenstander gespeeld. De blik was in die fase te gehaast naar voren gericht, waardoor er in de omschakeling onvoldoende afspeelmogelijkheden waren en dat zorgde ervoor dat Aristos enkele makkelijke doelpunten cadeau kreeg. En zo keek Unitas in de 40ste minuut weer tegen een achterstand van vijf doelpunten aan (23-28). Het mag dan defensief niet helemaal kloppen, maar strijdlust kun je de rood-blauwe brigade niet ontzeggen. Met een ‘bloed-fanatieke’ Bart Lensen werd de achtervolging weer ingezet. Even leek het erop dat Aristos tekort zou komen, de vermoeidheid bij de Amsterdammers was duidelijk zichtbaar, maar opnieuw werden enkele slordigheden van HV Unitas in de laatste vijf minuten afgestraft. De tweede helft was voor Unitas (18-16), maar dat is slechts een schrale troost. De eindoverwinning van 33–36 was uiteindelijk, terecht, voor de bezoekers uit Amsterdam.

De Lange Natuursteen HV Unitas is door dit verlies nu afgezakt naar de middenmoot. Volgende week wacht de uitwedstrijd tegen medemiddenmoter Achilles Apeldoorn.

Opstelling: J. Paasman (stops: 36 procent), G. Berkepies (stops: 24 procent), T. ter Maat (4), L. Smeenge, C. Pronk (2), M. de Rijk (1), M. Ritsma, C. Lansink (2), C. Schutter (1), R. Duinisveld (2), B. Schrutrup (7), J. Mulder, B. Lensen (14).