Restaurant 't Nije Hemelriekie heeft  'exclusiviteit' in het Gasselterveld.
Restaurant 't Nije Hemelriekie heeft 'exclusiviteit' in het Gasselterveld. (Foto: Henry Koops)

Nieuwe horeca is in directe omgeving Hemelriekie is niet toegestaan

Algemeen

GASSELTERVELD - Horecaondernemer Tom Orsel van restaurant ‘t Nije Hemelriek in Gasselte geniet volgens de rechtbank in Assen ‘exclusiviteit’ in het recreatiegebied bij de zwemplassen ‘t Nije Hemelriek en Gasselterveld. Binnen een straal van duizend meter is er volgens zijn pachtcontract geen andere concurrerende horeca toegestaan. De uitspraak is een overwinning voor de ondernemer en een streep door de rekening van de verdere ontwikkeling van het Gasselterveld.

Het vonnis volgt na een moeizame juridische strijd. Orsel voerde de zaak tegen zowel Staatsbosbeheer (SBB), eigenaar van recreatiegebied Gasselterveld, als tegen Werkplein Drentsche Aa (WPDA), verpachter van horecapaviljoen ‘t Nije Hemelriek, van wie Orsel het pand huurt. 

Tom Orsel en zijn partner Fenny van der Kamp stapten in maart 2016 in het horeca-avontuur bij zwemplas ‘t Nije Hemelriek. Ze namen het paviljoen over van het toenmalige werkvoorzieningsschap Alescon. Dat runde de horeca in het zomerseizoen met behulp van medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Orsel nam de pacht over voor een periode van tien jaar.

Staatsbosbeheer, de Gemeente Aa en Hunze en de Provincie Drenthe presenteerden niet veel later grote recreatieplannen voor het Gasselterveld. Ze hebben de ambitie om de recreatieve functie van de zwemplas te versterken en de bereikbaarheid voor zowel toeristen als hulpdiensten te verbeteren. In de plannen was ook een horecapaviljoen opgenomen vlakbij de nieuwe zwemplas. Staatsbosbeheer wil in samenwerking met de betrokken ondernemers zorgen voor een gastvrije ontvangst met informatievoorziening, toiletten, EHBO, verhuur en toezicht. Enkele zomers waren er al pop-up-kiosken bij de grote zwemplas. Orsel werd echter niet in de plannen betrokken. 

De rechtbank wijst SBB en WPDA er nu op dat Orsel volgens de overeenkomst toch echt recht heeft op exclusiviteit wat betreft horeca-activiteiten in het gebied. Binnen een straal van één kilometer mag er niemand anders bij.

De uitspraak is een streep door de rekening van Staatsbosbeheer. De initiatiefnemers waren al in een fase beland om met horecaondernemers in zee te gaan, maar een nieuw horecapaviljoen lijkt voorlopig niet mogelijk. Staatsbosbeheer was niet bereikbaar voor commentaar en ook wethouder Nienke Houwing van Aa en Hunze houdt zich op de vlakte. ,,Het dossier is vrij nieuw voor mij en we zijn niet als partij bij dit vonnis betrokken.” Wel geeft ze aan dat dit tot vertraging leidt in de verdere ontwikkeling van het Gasselterveld.