Arie Fonk, Jannie Schonewille en Greet Oosterhuis van de werkgroep Spiekeriek zien dat Henk Wolf de eerste wensen aan de spiekeriek toevertrouwt.
Arie Fonk, Jannie Schonewille en Greet Oosterhuis van de werkgroep Spiekeriek zien dat Henk Wolf de eerste wensen aan de spiekeriek toevertrouwt. (Foto: Henry Koops)

Spiekeriek gaat weer op reis door gemeente Aa en Hunze

Algemeen

EKEHAAR – Het traject van de Spiekeriek in de gemeente Aa en Hunze loopt niet geheel over rozen. Was er al eerder onvrede dat er te weinig gedaan werd met de opbrengst van het initiatief, vandaag zou de Spiekeriek geplaatst worden in Ekehaar voor de start van een nieuwe rondgang door de gemeente. De buitendienst had het echter te druk met het strooien in verband met de sneeuwval en kon de boom voor de aftrap niet afleveren. 

De Spiekeriek was een initiatief van D66-raadslid Arie Fonk. Hij bedacht in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen het project van de Spiekeriek na oud-Germaans gebruik. Eiken op kruisingen van Leylijnen werden bepaalde krachten toegekend. Zo’n boom kon je verlossen van bepaalde kwalen maar kon ook helpen bij het vinden van geluk, vruchtbaarheid, een goede oogst of het vervullen van een bijzondere wens.

Fonk bedacht dat inwoners hun grieven, vragen, wensen en opmerkingen voor de gemeente ook aan de boom konden toevertrouwen door hun wens op de boom te spijkeren. De boom werd in 2022 in zes dorpen geplaatst en dat leverde ruim 300 reacties op. De respons van de gemeente liet wat lang op zich wachten en het project leek dood te bloeden. Maar de raadsfracties zagen er toch voldoende potentie in om zo met de inwoners te communiceren en een werkgroep bestaande uit leden van de zes raadsfracties blies het initiatief nieuw leven in. Wel is gekozen voor een andere opzet. Inwoners krijgen een week de tijd om de spiekeriek vol te spijkeren. De opbrengst wordt dan direct tijdens een bijeenkomst besproken.

De werkgroepleden Arie Fonk, Jannie Schonewille en Greet Oosterhuis waren vrijdag in Ekehaar om de boom voor Café Popken te planten. Ook Henk Wolf uit Amen was aanwezig. Hij had de eerste kattenbelletjes bij zich om op de Spiekeriek te bevestigen. Hij wenste dat het dorpshuis in Ekehaar weer up to date zou worden. Daarnaast zou hij graag willen dat de regeldruk voor vereniging af zal nemen en als een echte Wolf sprak hij de wens uit dat er goed beleid komt voor het beheer van de wolf. 

De spiekeriek komt als alles goed is maandag naar Ekehaar. Inwoners van het dorp en omgeving kunnen echter nu al hun boodschappen bij de locatie van de spiekeriek achterlaten. Dat kunnen ze doen tot en met 26 januari. De opbrengst wordt op 7 februari besproken in Café De Amer in Amen. Daarna reist de eik verder naar Spijkerboor, waar die staat van 8 tot en met 15 maart. De inwonersavond vindt dan op 27 maart plaats in ’t Klein Genoegen in Eexterveen.