Solar Noord-Nederland op bedrijventerrein Bloemakkers werd slachtoffer van de dalende vraag naar zonnepanelen.
Solar Noord-Nederland op bedrijventerrein Bloemakkers werd slachtoffer van de dalende vraag naar zonnepanelen. (Foto: Henry Koops)

Solar Noord- Nederland in Gieten is failliet

Algemeen

GIETEN - Solar Noord-Nederland in Gieten is dinsdag failliet verklaard. Het jonge Gieter bedrijf werd slachtoffer van de dalende belangstelling van zonnepanelen. 

Solar Noord-Nederland werd in 2022 opgericht. ,,Dit was in de hoogtij dagen van de zonnepanelenmarkt. Het bedrijf sprong in een bloeiende markt. De markt veranderende afgelopen jaar. De vraag naar zonnepanelen nam af en het jonge bedrijf kon niet opboksen tegen de moorden concurrentie in deze branche.”

Steeds minder mensen kopen zonnepanelen vanwege onzekerheid over kosten en baten.  De investering is hoog, en de terugverdientijd lang. Ook is er geen landelijke subsidie meer beschikbaar waarmee men zonnepanelen kan financieren. En het leveren van energie aan energiemaatschappijen is ook niet heel erg rendabel. Het kabinet wil ook de salderingsregeling vanaf 2025 tot 2031 afbouwen. Via de salderingsregeling kunnen huishoudens en kleine bedrijven zelfgeproduceerde elektriciteit die zij op dat moment niet gebruiken en terugleveren aan het elektriciteitsnet, wegstrepen tegen hun eigen verbruik. De Eerste Kamer stemt volgende week over het wetsvoorstel van minister Rob Jetten. De fracties van BBB en GroenLinks-PvdA zijn tegen. Installateurs zeggen dat hierdoor het aantal orders met 30 tot soms wel 75 procent gedaald is en dat levert problemen op voor de sector.

Het Gieter bedrijf had zeven mensen in dienst. ,,Door de afnemende bedrijfsactiviteiten hadden enkele medewerkers al een andere baan gevonden. Op het moment van het faillissement waren er nog vier mensen werkzaam”’, aldus Van Wijk. De curator ziet geen mogelijkheden voor het bedrijf meer. ,,We gaan het faillissement verder afwikkelen en de spullen verkopen.”